Szklarniowe ogórki małosolne

W tym roku mam prawdziwe zatrzęsienie ogórków w naszym tunelu. Plony są tak obfite, że obdzieliliśmy już rodzinę i przyjaciół, a nadal nie wiemy co z resztą zrobić. Wpadłam na pomysł zrobienia ogórków małosolnych. W tym celu długie ogórki przecięłam na 3 części i ułożyłam w dużym słoju.

Przepis jest uniwersalny dla ogórków małosolnych.

Składniki:

  • korzeń chrzanu
  • baldachimy i gałązki świeżego kopru
  • kilka ząbków czosnku

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 1 stołowa łyżka soli

Moje ogórki przecięłam, aby zmieściły się w słoju, następnie dodałam wszystkie składniki. Do zalewy użyłam przefiltrowanej w dzbanku Brita, a następnie przegotowanej wody. Sól należy dokładnie rozpuścić i jeszcze ciepłą, a nawet gorącą zalewę można wlać do słoja. Aby przyspieszyć kiszenie, ustawiłam swoje ogórki na parapecie wschodniego lub południowego okna.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.