W tym roku mam prawdziwe zatrzęsienie ogórków w naszym tunelu. Plony są tak obfite, że obdzieliliśmy już rodzinę i przyjaciół, a nadal nie wiemy co z resztą zrobić. Wpadłam na pomysł zrobienia ogórków małosolnych. W tym celu długie ogórki przecięłam na 3 części i ułożyłam w dużym słoju.

Przepis jest uniwersalny dla ogórków małosolnych.

Składniki:

  • korzeń chrzanu
  • baldachimy i gałązki świeżego kopru
  • kilka ząbków czosnku

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 1 stołowa łyżka soli

Moje ogórki przecięłam, aby zmieściły się w słoju, następnie dodałam wszystkie składniki. Do zalewy użyłam przefiltrowanej w dzbanku Brita, a następnie przegotowanej wody. Sól należy dokładnie rozpuścić i jeszcze ciepłą, a nawet gorącą zalewę można wlać do słoja. Aby przyspieszyć kiszenie, ustawiłam swoje ogórki na parapecie wschodniego lub południowego okna.

Pokaż komentarzeClose Comments

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.