Makaron z makrelą i suszonymi pomidorami
Jacek chciał na obiad makaron, ja rybę i tak właśnie powstał makaron z makrelą i suszonymi pomidorami. Obiad bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego niedrogi. Smakować, smakowało, ale makaron byłby jeszcze lepszy z dodatkiem wędzonego łososia, który ma mniej intensywny zapach. Inna propozycja na makaron z rybą to Spaghetti putanesca (klik).
Składniki:
- makrela wędzona lub inna wędzona ryba (np. łosoś)
- makaron
- 1 cebula
- kilka suszonym pomidorów
- pół szklanki śmietany 18%
- pieprz
Makaron gotujemy al’dente. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodam, że pomidory sama suszyłam, nie są to kupne ze słoika. Mięso makreli oddzielamy od skóry, wyjmujemy kręgosłup i wszystkie ości. Dodajemy do cebuli i mieszamy. Dodajemy śmietanę, pieprz i mieszamy, aż zacznie wrzeć.
Ryba sama w sobie jest dość słona, więc sos praktycznie wymaga już dodatku dosalania. Można za to dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich lub posypać koperkiem.
Jedliście makrelę w takiej postaci?
P.S. Skąd taki fajny makaron ?;>
Makaron dostałam w prezencie (włoski).
Piękny jest, taki kolorowy :) Aż szkoda go zjadać ;)
Przepis łatwy i szybki, to jest to co lubię :)
Jednak ten przepis raczej na pewno nie zagości na moim stole – nie moje smaki.
Ale, ale… ostatecznie od tego jest blog, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie ;)
Ja lubię eksperymentować (dlatego też mam bloga) i wiem, że następnym razem przygotuję taki obiad z łososiem. Makrelę lubię, ale lepiej się u mnie sprawdza na kanapkę :)
Makrela i suszone pomidory – bardzo ciekawe zestawienie smaków ;)