Tradycyjne kopytka przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Kluski leniwe to ser twarogowy, jajka i mąka. Oczywiście co region to inne receptury. Moje kopytka, to połączenie obu przepisów. Tak powstałe kopytka są bardziej puszyste od klasycznych. Podaję je z cebulka smażoną na maśle, szczypiorkiem lub twarogiem.

Niezbędne składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 220 g twarogu półtłustego
  • 5 łyżek mąki pszennej + odrobinę do podsypania
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka

kopytka z twarogiem

Jak zrobić kopytka z serem

1. Ugotowane ziemniaki rozdrobnij z twarogiem, najlepiej za pomocą tłuczka do ziemniaków albo maszynki do mięsa.
2. Do powstałej masy dodaj jajka, sól i mąkę.
Ciasto należy szybko zagnieść, tak aby mąką nie wchłonęła wilgoci z twarogu czy ziemniaków. Jeśli w trakcie wyda Ci się, że masa jest zbyt mokra, to możesz dosypać jeszcze mąki.
3. Ciasto podziel na części, z których uformuj wałki i posyp je mąką. Dzięki temu kluski nie będą kleiły się do ręki ani do siebie.
Grubość wałka z ciasta zależy tylko od Twoich upodobań. Jedni wolą małe i cienkie kopytka, a inni duże i grube.
4. Kopytka pokrój ostrym nożem, zdecydowanym ruchem na kawałki.
5. Teraz wrzucaj powoli kopytka do wrzątku (z dodatkiem szczypty soli).
Do wody warto dodać łyżę oleju, dzięki temu po ugotowaniu nie będą się kleiły.
6. Podczas gotowania lekko zamieszaj kopytka w garnku, aby nie przykleiły się do dna i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

leniwe pierogi

Wolicie kopytka z serem jako dodatek do dania, czy samodzielnie?

Pokaż komentarzeClose Comments

9 Comments

  • Benia
    Posted 18 lutego 2019 at 14:31 0Likes

    Udały sie, pychota, DZięki :)

  • Aleksandra Kuchta
    Posted 9 września 2015 at 22:14 0Likes

    kradnę przepis ;) prawie jak u mamy :) też jadaliśmy ze szczypiorkiem, cebulą oraz na słodko z tartą bułką i cukrem …. pycha :)

  • Bulwa Ziemniaczana
    Posted 13 lipca 2015 at 21:42 0Likes

    Te zdjęcie kopytek ze szczypiorkiem bardzo nieapetyczne, zupełnie jak szczaw i mirabelki z zasmażką, dżemem i śledzikami w occie, No tak się nie łączy potraw. A kopytka z serem lub bez, zawsze wymiatają.
    Ty trzeba dodatki delikatne; roztopione masełko, trochę śmietany, ew. delikatna suróweczka z tartej marchewki, jak kto lubi i chce, ale nie szczypiory zmieniające smak podle. Pozdro !

    • aaa
      Posted 21 lutego 2017 at 13:43 0Likes

      A mnie właśnie to zdjęcie najbardziej zachęciło – takie wiosenne. Zaraz będę gotować.

  • leniwa pani domu
    Posted 14 stycznia 2015 at 15:00 0Likes

    Kluski leniwe dla leniwych ,zamiast gotowac ziemniaki to duzo czasu zajmuje ,torebka purre skroci czas przygotowania a w smaku zadna roznica.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 16 stycznia 2015 at 17:35 0Likes

      Nie robiłam takich z torebki, ale pomysł nie jest zły. Zazwyczaj jak mam leniwy dzień, to nie gotuję :P
      A kluski czasem robię z ziemniaków z poprzedniego dnia :)

  • Katalein
    Posted 6 listopada 2014 at 11:23 0Likes

    Właśnie tego przepisu szukałam! Bo moja mama też robiła właśnie i z ziemniakami i z serem! Dzięki wielkie :-)

  • Marzynia Mamcia
    Posted 9 sierpnia 2013 at 15:30 0Likes

    Tak robiła moja Mama, ja robię albo kopytka, albo leniwe, ale obudziła pani we mnie wspomnienia…

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.