Kąski z kurczaka z dipem czosnkowym

 

Dziś pierwszy czerwiec. Kolejny miesiąc, w którym biorę udział w konkursie na Kulinarny Blog Roku. Tym razem tematem przewodnim są: słone przekąski dla kibiców. Od razu wiedziałam, że muszą to być moje “Kąski z kurczaka z dipem czosnkowym”. Wykonanie jest banalnie proste, a jak smakują….

Na mój przepis możecie głosować tutaj: http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=752

…i 3 razy z tego samego komputera.

Poniżej składniki i przepis na moje kąski:

  • Mięso
    • filet z kurczaka 500 g
    • masło 1 łyżka
    • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • Panierka
    • bułka tarta pół szkl
    • płatki kukurydziane pół szkl
    • jajko 1 szt
    • sól szczypta
    • pieprz szczypta
  • Dip czosnkowy
    • majonez 2 łyżki
    • jogurt naturalny lub śmietana 12% 2 łyżki
    • czosnek 1 ząbek
    • cukier szczypta
    • sól szczypta
    • koperek szczypta

     

    Mięso umyć, pokroić w paski długości 4 cm, grubości 2 cm.  Masło rozpuścić, wymieszać z ziołami prowansalskimi i natrzeć mięso. Płatki kukurydziane rozdrobnić w blenderze lub utłuc przez woreczek wałkiem do ciasta i wymieszać z bułka tartą.Jajko, sól i pieprz rozbić.

    Paski mięsa obtoczyć w jajku, następnie w bułce wymieszanej z płatkami.

    Kąski układać na kratce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, kąski piec około 30 minut (aż się lekko zrumienią) składniki dipu połączyć z posiekanym koperkiem i dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.