Dzień jest coraz dłuższy, ale czasu na wszystko brakuje. Z pracy wracam głodna i zmęczona i zazwyczaj nie mam siły stać w kuchni i pichcić wymyślne obiadki. Dlatego też pomyślałam, że przygotuję obiad, który praktycznie robi się sam i wymyśliłam: duszona karkówka. Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja na obiad. Proste do wykonanie danie jednogarnkowe, które zarazem wybornie smakuje.

Składniki dla 2-3 osób:

  • 300-400 g karkówki
  • łyżka oleju
  • 1 marchewka
  • kawałek selera korzeniowego
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka smaku drobiowe Winiary
  • zioła prowansalskie
  • ziarenka smaku ziołowe Winiary

Duszona karkówka na obiad :)

Obiad przygotowuję w garnku z powłoką ceramiczną na której nic się nie przypala, a ciepło jest równomiernie rozprowadzone. Mięso myjemy, kroimy na grubą kostkę, obsmażamy z olejem ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy ziarenka smaku drobiowe, mieszamy i dusimy pod przykryciem z odrobiną wody. Cebulę posiekać na piórka, marchewkę i selera na wąskie słupki.

Pokrojone warzywa przełożyć do garnka z mięsem, dodać ziele angielskie i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm, następnie wyłożyć równomiernie na mięso. Całość posypać ziarenkami smaku ziołowymi i ziołami prowansalskimi. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut, uważając aby woda całkowicie nie wyparowała, co grozi przypaleniem. W takim przypadku należy dolać niewielką ilość przegotowanej, ciepłej wody. Nie wlewamy na raz dużej ilości wody, ponieważ danie ma się dusić i przenikać parą, jak nasze ziemniaki, a nie gotować. Sprawdzić widelcem czy ziemniaki są dość miękkie.

Podawać z pomidorem na sałacie skropioną oliwą.

Pokaż komentarzeClose Comments

4 Comments

  • Zosia
    Posted 12 sierpnia 2014 at 14:42 0Likes

    Moja droga w 15 minut toto nie ma prawa się udusić… Chyba że ktoś jada pół surowe…

  • Agata N.
    Posted 16 maja 2012 at 23:36 0Likes

    Lubię takie duszone obiadki. Z dwójką aktywnych dzieciaków na głowie, nie mam czasu ciągle stać w kuchni, dlatego często robię coś w jednym garnku albo w piekarniku. Proszę o więcej takich przepisów.

    • Paula Andrzejewska
      Paula Andrzejewska
      Posted 14 sierpnia 2014 at 11:35 0Likes

      Oj to musisz na słowo uwierzyć, że 30 dag mięsa pokrojonego na plastry nie było surowe po 15 minutach duszenia :)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.