Już dawno w naszym programie kulinarnym nie było domowego alkoholu. Postanowiłem to zmienić i poszukać jakiegoś fajnego przepisu do pokazania przed kamerą. Zebrałem tyle fajnych i interesujących receptur, że nie mogłem się zdecydować.

Dlatego z pomocą przyszła Paula i poleciła mi zrobienie jednego z najprostszych “domowych alkoholi”, czyli likieru jajecznego. Dlatego dzisiaj zobaczycie jak zrobić słodki, domowy likierek, na którego przygotowanie potrzeba dosłownie 15 minut. :)

Skoro przygotowanie domowego likieru jajecznego jest nadzwyczaj proste, to nie potrzebujemy do tego wielu trudnodostępnych składników.

Składniki

0,5 l wódki
6 żółtek
200 ml mleka
350 g cukru
cukier wanilinowy

Jak zrobić likier – krok po kroku

W pierwszej kolejności musimy utrzeć żółtka jaj z cukrem, który dosypujemy powoli w trakcie ucierania. Dodajemy do tego cukier wanilinowy.

Gdy żółtka będą utarte na puszystą masę, to nie wyłączamy miksera, tylko dodajemy mleko. Ważne, aby robić to powoli i porcjami.

Teraz przełączamy mikser na wolniejsze obroty i dolewamy alkohol. Mieszamy do momentu, w którym uznamy, że wszystko się dobrze wymieszało.

Likier przelewamy do butelki i odstawiamy do lodówki, aby składniki się ze sobą przegryzły, a piana opadła.

Volia

Po kilku godzinach w lodówce likier jest gotowy do spożycia. Szybko, prosto i bez zbędnych ceregieli.

Niektórzy uważają, że likier jajeczny jest mało męski i nadaje się tylko dla Pań. Dla prawdziwych mężczyzn jest whisky. A co Wy o tym myślicie? :)

likier jajeczny

Pokaż komentarzeClose Comments

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.