Chaczapuri 4 sery czyli łatwy gruziński placek

chaczapuri

Nigdy nie byłam w Gruzji, ale interesuje się światową kuchnią i zaintrygowało mnie danie jakim jest Chaczapuri. Ten bardzo popularny placek wykonany jest z ciasta drożdżowego i zrolowany w kształcie charakterystycznej łódeczki. Na wierzchu znajduje się ser (albo kilka serów). W zależności od regionu, Chaczapuri robi się nawet z ziemniakami. Moje dzisiejsza wersja to Chaczapuri 4 sery. Do farszu dodałam fetę, mozarellę light, twaróg chudy oraz goudę. Nadzienie serowe jest tak smaczne, że nie trzeba go już doprawiać ani solić.

Nie mam pojęcia jak smakuje Chaczapuri w gruzińskiej knajpie, ale moje wyszło przepyszne. Najlepiej smakuje prosto z pieca, jeszcze ciepłe.

Osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ilością tego dania, bo danie może być dość kaloryczne. Ja użyłam mozarelli light i chudego twarogu. Jak znajdę chwilę czasu, policzę wartość kaloryczną i makro dla tego dania i wstawię edycję.

chaczapuri z serem

Składniki na dwie sztuki chaczapuri (jak na zdjęciu)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 650 (lub 500)
  • 100 ml mleka
  • 80 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oleju/oliwy

Farsz:

  • 100 g mozarelli light
  • 100 g chudego twarogu
  • 100 g sera feta
  • 50 g sera gouda
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka

Mąkę przełożyć do miski, dodać sól, cukier i oliwę. Woda i mleko powinny być ciepłe (nie gorące). Wymieszać je razem i kruszyć drożdże. Dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 60 minut pod przykryciem, aby urosło. W tym czasie można przygotować farsz.

Do miski wkruszyć fetę i twaróg, dodać startą mozarellę, mleko i mąkę. Wymieszać łyżką. Gdy ciasto podrośnie, należy je wyjąć, chwilę pozagniatać, a następnie podzielić na pół i uformować kulki. Odstawić na drugie wyrastanie na około 15 minut (pod przykryciem). Goude zetrzeć na tarce.

Rozwałkować kulkę ciasta na placek. Wyłożyć połowę goudy, aż po brzegi ciasta i zacząć zwijać do środka, tak aby część sera znajdowało się w środku. Z górnych brzegów uformować “łódeczki”. Wyłożyć połowę masy serowej. Tak samo zrobić z przygotować drugie chaczapuri. Jedno jajko rozbić widelcem i posmarować brzegi placków, aby ładnie się zarumieniły.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. C (bez termoobiegu). Wstawić placki i piec około 15-20 minut (w zależności od piekarnika). Jak już się upieką, wyjąć blachę do każdej łódeczki wbić po 1 jajku i ponownie wstawić do pieczenia, aby ścięły się białka. Żółtka powinny pozostać płynne. Chaczapuri gotowe!

Chaczapuri to zdecydowanie moje danie!. Uwielbiam sery, a tutaj jest ich aż 4! Dlatego to danie jest takie sycące i pyszne, bo jak już wiecie ser tak jak cukier może uzależnić :) Dlaczego ser jest uzależniający? Pisałam o tym w poście o pizzy, której fundamentalnym składnikiem jest przecież ser!(https://www.jakpomasle.pl/dlaczego-pizza-jest-taka-smaczna-i-co-zrobic-aby-byla-zdrowsza-i-mniej-kaloryczna/

Zamierzam przygotować inne wersje chaczapuri. Jest dużo opcji do testowania Bardzo intruguje mnie dodatek ziemniaków do tego przepisu. Mąkę pszenną można zastąpić inną, a może uda się przemycić jakieś warzywa? Obserwuje mojego bloga, aby nie przegapić innych wersji chaczapuri.

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.