Chaczapuri 4 sery czyli łatwy gruziński placek

Nigdy nie byłam w Gruzji, ale interesuje się światową kuchnią i zaintrygowało mnie danie jakim jest Chaczapuri. Ten bardzo popularny placek wykonany jest z ciasta drożdżowego i zrolowany w kształcie charakterystycznej łódeczki. Na wierzchu znajduje się ser (albo kilka serów). W zależności od regionu, Chaczapuri robi się nawet z ziemniakami. Moje dzisiejsza wersja to Chaczapuri 4 sery. Do farszu dodałam fetę, mozarellę light, twaróg chudy oraz goudę. Nadzienie serowe jest tak smaczne, że nie trzeba go już doprawiać ani solić.

Nie mam pojęcia jak smakuje Chaczapuri w gruzińskiej knajpie, ale moje wyszło przepyszne. Najlepiej smakuje prosto z pieca, jeszcze ciepłe.

Osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ilością tego dania, bo danie może być dość kaloryczne. Ja użyłam mozarelli light i chudego twarogu. Jak znajdę chwilę czasu, policzę wartość kaloryczną i makro dla tego dania i wstawię edycję.

chaczapuri z serem

Składniki na dwie sztuki chaczapuri (jak na zdjęciu)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej typ 650 (lub 500)
  • 100 ml mleka
  • 80 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oleju/oliwy

Farsz:

  • 100 g mozarelli light
  • 100 g chudego twarogu
  • 100 g sera feta
  • 50 g sera gouda
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka

Mąkę przełożyć do miski, dodać sól, cukier i oliwę. Woda i mleko powinny być ciepłe (nie gorące). Wymieszać je razem i kruszyć drożdże. Dokładnie wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Zagnieść elastyczne ciasto i odstawić na 60 minut pod przykryciem, aby urosło. W tym czasie można przygotować farsz.

Do miski wkruszyć fetę i twaróg, dodać startą mozarellę, mleko i mąkę. Wymieszać łyżką. Gdy ciasto podrośnie, należy je wyjąć, chwilę pozagniatać, a następnie podzielić na pół i uformować kulki. Odstawić na drugie wyrastanie na około 15 minut (pod przykryciem). Goude zetrzeć na tarce.

Rozwałkować kulkę ciasta na placek. Wyłożyć połowę goudy, aż po brzegi ciasta i zacząć zwijać do środka, tak aby część sera znajdowało się w środku. Z górnych brzegów uformować “łódeczki”. Wyłożyć połowę masy serowej. Tak samo zrobić z przygotować drugie chaczapuri. Jedno jajko rozbić widelcem i posmarować brzegi placków, aby ładnie się zarumieniły.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. C (bez termoobiegu). Wstawić placki i piec około 15-20 minut (w zależności od piekarnika). Jak już się upieką, wyjąć blachę do każdej łódeczki wbić po 1 jajku i ponownie wstawić do pieczenia, aby ścięły się białka. Żółtka powinny pozostać płynne. Chaczapuri gotowe!

Chaczapuri to zdecydowanie moje danie!. Uwielbiam sery, a tutaj jest ich aż 4! Dlatego to danie jest takie sycące i pyszne, bo jak już wiecie ser tak jak cukier może uzależnić :) Dlaczego ser jest uzależniający? Pisałam o tym w poście o pizzy, której fundamentalnym składnikiem jest przecież ser!(https://www.jakpomasle.pl/dlaczego-pizza-jest-taka-smaczna-i-co-zrobic-aby-byla-zdrowsza-i-mniej-kaloryczna/

Zamierzam przygotować inne wersje chaczapuri. Jest dużo opcji do testowania Bardzo intruguje mnie dodatek ziemniaków do tego przepisu. Mąkę pszenną można zastąpić inną, a może uda się przemycić jakieś warzywa? Obserwuje mojego bloga, aby nie przegapić innych wersji chaczapuri.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.