Nalewka z kukułek. Jak zrobić alkohol z cukierków?

Dziś podaję przepis na wykonanie słodkiego likieru z kukułek na bazie znanych cukierków “Kukułka” oraz mleka. W smaku słodki, dość mocny i delikatnie kakaowy. Wielbiciele słodkich alkoholi od razu się nim zachwycą. Likier idealnie pasuje do deserów, lodów w pucharkach. Można też raczyć się samych likierem, który dość mocno rozgrzewa. Takie trunki dobrze się sprawdzają w jesienno-zimowe wieczory. Nierzadko takie trunki są domeną damskich spotkań, chociaż panowie też nie pogardzą kulkówką.

Nalewka z kukułek domowej roboty

Cukierki “kukułki” były bardzo popularne i lubiane jeszcze w PRL-u. Swoją sławę zawdzięczają słodko karmelowo-kakaowemu smakowi i nadzieniem z dodatkiem alkoholu. To połączenie smaków sprawia, że kukułki stały się dodatkiem w produkcji wielu domowych alkoholi.

Znane są takie trunki jak:

  • kukułkówka,
  • wódka z kukułek,
  • nalewka z cukierków kukułka.

Cukierki łatwo ulegają rozpuszczeniu, a przygotowanie z nich trunku nie sprawia trudności. Alkohol z cukierków kukułki jest prostszy do zrobienia niż myślisz!

Składniki na likier kukułkowy:

  • 300 g cukierków kukułki
  • 500 ml wódki
  • 500 ml mleka skondensowanego (niesłodzonego)

Jak zrobić likier kukułkowy?

  1. Wsyp cukierki do rondla. Wlej skondensowane mleko i podgrzewaj.
  2. Masę mieszaj od czasu do czasu, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Nie pozwól aby masa się zagotowała. Ostudź masę.
  3. Wlej wódkę i dokładnie wymieszaj. Przelej do butelek.

Likier kukułkowy robi się ekspresowo. Można pić go już następnego dnia po przygotowaniu. Będzie wyśmienity! Nie radzę pić go od razu po wymieszaniu, bo nie smakuje on jeszcze jak trzeba. Dajmy mu czas na “przegryzienie się”.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.