Kategorie
Kuchnia

Dlaczego pizza jest taka smaczna? I co zrobić, aby była zdrowsza i mniej kaloryczna.

Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego pizza jest taka dobra? Po pierwszym kęsie ciepłej pizzy pokrytej ciągnącym się serem i polanej sosem pomidorowej chcemy coraz więcej! Do tego lekko przypieczona skórka ciasta i już po nas! Nie możemy się oprzeć pokusie i nie róbmy tego! Uczyńmy tylko, aby była bardziej pożywna i zdrowsza.

Pizza została „wynaleziona” we Włoszech jako prowiant dla ludzi pracujących jak żywność, którą można szybko, tanio i łatwo przygotować. Po drugiej wojnie światowej, gdy amerykańscy żołnierze wrócili do domu, pizza stała się już częścią kultury amerykańskiej. Tymczasem dzisiaj, pizza jest potrawą bardzo często konsumowaną. Statystycznie 1 na 8 amerykanów je ją codziennie. Dlaczego? Bo jest tania, o różnych smakach i smakuje taaaak dobrze…

Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego trudno się oprzeć pokusie zjedzenie choćby jednego kawałka lub sięgnąć po drugi lub trzeci? Wszystko sprowadza się do kubków smakowych.

Język człowieka rozpoznaje 5 różnych smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami. Ten ostatni smak jest stymulowany przez glutaminian, który występuje naturalnie w żywności, ale też jest do niej dodawany (np. kostka rosołowa). Jak smakuje słodki czy kwaśny wiemy wiemy, ale jak określić smak umami? Trudno odpowiedzieć. Po japońsku umami znaczy „smakowity” i taka jest własnie rola glutaminianu. Poprawia on i wzmacnia smak żywności. W efekcie powoduje to, że potrawa nam bardzo smakuje i chcemy jeść więcej.

Dodatki używane do pizzy takie jak mięso, ryby, ser, pomidory zawierają w sobie naturalnie występujący glutaminian. Do tego niektóre produkty mają podobne związku smakowe, które dobrze się ze sobą wiążą. Przykładem są pomidory i ser mozzarella. Całość jest po prostu bardzo smakowita. Do tego pszenny placek z podpieczoną skórką i nie możemy się oprzeć, aby od czasu do czasu nie zjeść kawałka.

Pizza może być kaloryczna, ale też zdrowa. Wszystko zależy od dodatków jakie wybierzesz. Oto kilka sposobów na pożywną i zdrowszą pizzę:
– Zrób pizze w domu! Pizza jest przyjemna i dość łatwa do przygotowania. Jeśli masz dzieci, możesz zrobić z nich swoich pomocników. Na pewno chętnie pokroją warzywa lub zrobią swoje własne małe pizze. 
– Zamów pizze na telefon z dostawą. Nienapracujesz się, a pizza będzie dokładnie taka jak chcesz i dostarczona wprost do twoich rąk. Super opcja jak wpadną znajomi lub nie chce ci się gotować. Twoje zadanie to wybrać dodatki i złożyć zamówienie przez internet lub telefon. Gdzie zamówić: jest dużo stron – wystarczy wyszukać „pizza dostawa”, a wyskoczy kilka adresów z twojej miejscowości, np. Dominos Pizza:www.dominospizza.pl Obojętnie czy zamówisz pizza przez internet lub zrobisz ja sam, masz kontrole nad jej składnikami. Im więcej warzyw tym więcej błonnika, wybierz chudsze mięso takie jak indyk lub kurczak, aby ograniczyć ilość tłuszczów trans.

Nie kupuj mrożonej pizzy. Po odpieku nie smakuje ona tak dobrze jak ta domowa czy z dostawy. Ta opcja to naprawdę ostateczność.

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.