Calzone z szynką czyli pieróg mojego męża
Są takie dni, kiedy w naszym domu Jacek zamyka się w kuchni, no może nie dosłownie, bo nie mamy drzwi w tym pomieszczeniu, i pichci dla nas coś dobrego. Od czasu do czasu słychać tylko krzyki w stylu „gdzie trzymamy patelnie?” lub „czy to mleko jest dobre?”. Lubię te dni szczególnie i nie dlatego, że mąż wyręcza mnie w kuchni, ale dlatego, że lubię jak On podaje do stołu. Gdy przynosi talerz z potrawą nigdy nie wiem czego się spodziewać, oczywiście w pozytywnym znaczeniu. Jacek ma fajne wyczucie smaku, a kubki smakowe podobne do moich. Oboje lubimy ostrą i doprawioną kuchnię, i chyba dlatego zawsze smakuje mi to co przygotuje dla nas.
Tym razem zupełnie nie miał pomysłu na obiad. Zaproponowałam, aby wykorzystał jeden z przepisów z gazetki kulinarnej. Na jednej ze stron znalazł się przepis krok po kroku jak wykonać Calzone. I to wystarczyło. Calzone przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło po prostu pyszne. W środku idealnie doprawione, a na zewnątrz złociste. Żebyście widzieli jak był dumny…
Niezbędne składniki
Ciasto:
- 30 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 6 łyżek oleju
- 1 kg mąki
Sos:
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego rozrobionego z wodą
- 2 łyżki ketchupu
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- przyprawa do pizzy
Oraz
- olej
- ser żółty
- papryka
- pieczarki
- szynka
- 1 jajko
- oliwki
- 1 cebula
- sól
- zioła
Jak zrobić calzone
Drożdże rozpuścić w 0,5 l cieplej wody. Dodać sól, cukier i olej. Wymieszać składniki o dodać do przesianej w misce mąki i wyrobić ciasto. Na początku polecam robić to widelcem, a później ręką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie – około 1h. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 8 części i rozwałkować na grubość 0,5 cm.
Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju z odrobiną soli i dodatkiem ziół (polecam zioła prowansalskie). Szynkę pokroić w paski, ser zetrzeć na tarce.
Składniki na sos wymieszać. Każdy placek posmarować przygotowanym sosem i układać pieczarki z cebulą, szynkę, oliwki, starty ser. Calzone oprószyć ziołami i złożyć placek formując i zlepiając brzegi jak pieroga.
Blachę posmarować tłuszczem. Ułożyć przygotowane pierogi i posmarować ich powierzchnię jajkiem.
Piec 20-30 minut w temp. 190° C.
Calzone zostało przygotowane z połowy składników, a całkowity koszt to poniżej 20 zł.
robiłam raz calzone ale z farszu to tylko dwie rzeczy sa wspolne ser i szynka :)
wygląda przepysznie :) na pewno spróbuję tylko odrzucę oliwki, bo jakoś nie potrafię ich przełknąć :)
Bez oliwek to już nie będzie to samo ;)