Calzone z cukinią
|

Calzone z cukinią

Inspiracją do przygotowania Calzone był przepis na stronie sklepu Lidl. Pomysł był spontaniczny, dlatego Calzone zrobiłam z tego co akurat miałam w lodówce.

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  •  20 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  •  ok. 115 ml oliwy z oliwek Primadonna
  • sól
  • szczypta oregano

Farsz:

  • 2 pomidory
  • pół zielonej cukinii
  • mała zielone papryka
  • połowa puszki kukurydzy
  • 100 g szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 kulki mozzarelli
  • oregano
  • pieprz

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 200 ml letniej wody. Zagnieść z mąką, 80-100 ml oliwy i solą na gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Farsz: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Szynkę drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w krążki i podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek, aż będzie miękka, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Czosnek obrać i drobno posiekać. Mozzarellę osączyć i grubo zetrzeć na tarce. Przygotowane składniki wymieszać z oregano, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto dobrze rozgnieść, podzielić na cztery części i rozwałkować na odrobinie mąki na okrągłe placki (każdy o średnicy ok. 25 cm). Na każdej połówce ciasta ułożyć jedną czwartą farszu. Ciasto złożyć, brzegi dobrze skleić. Ułożyć na wyłożonych pergaminem blachach i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C z obiegiem przez ok. 25 minut.

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.