2 pasty do kanapek – jajeczno rybna i twarogowa
Kanapki to znakomity wynalazek. Można je zjeść zawsze, wszędzie i ze wszystkim. Oprócz tradycyjnych z szynką, serem czy konfiturą można je przygotować z pastą. Ja bardzo lubię 2 rodzaje: 1. pasta rybna oraz 2. twarożek.
Pasta rybna: konserwa rybna, 2 jaja, 1 mała cebulka
Jeśli chodzi o pastę rybną to zawsze wybieram makrelę lub szprotki w pomidorach. Całą puszkę trzeba rozetrzeć widelcem z sosem pomidorowym. Do pasty dodaję pokrojone w drobną kostkę ugotowane jajka na twardo. Cebulkę siekamy drobno i mieszamy wszystko ze sobą.
Twarożek: kostka sera twarogowego, 2 łyżki śmietany,1 pomidor, 1 papryka, mała cebulka, sól
Twaróg rozdrabniamy w miseczce widelcem, cebulkę i paprykę siekamy. Z pomidora zdejmujemy skórkę, wydrążamy nasionka, a pozostałą część kroimy. Twaróg wymieszać ze śmietaną i dodać pozostałe składniki. Posolić do smaku.