Home Kuchnia Ciasta Ciasteczka półkruche w kształcie róż – animacja

Ciasteczka półkruche w kształcie róż – animacja

5 min read
24
0

ciasteczka kruche z marmoladą

Chyba tak jak wszyscy lubię, gdy ciasteczka są nie tylko smaczne, ale również piękne. Dlatego też dzisiaj pokażę Wam jak zrobiłam te piękne róże, które widzicie na zdjęciu powyżej. Otóż wszystko zaczęło się od przepisu w gazecie, który przysłała Pani Jadwiga Kwiatek, za co bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam:).  Gdy zobaczyłam te piękne róże, to nie mogłam się wprost powstrzymać, musiałam je zrobić. A sam przepis zachęcił mnie tym, że ciasteczka robi się błyskawicznie.

Niestety rzeczywistość nie była taka różowa, jak wynikało to z treści przepisu. Owszem, w moim przypadku ciastka szybko zostały uformowane i upieczone, ale to dlatego, że miałam do pomocy dwie dodatkowe ręce. Nie, nie jestem ośmornicą, tylko tradycyjnie zaciągnęłam męża do kuchni.

Muszę w tym miejscu pochwalić małżonka, który znacznie się przysłużył dla sprawy. Bez słowa sprzeciwu wałkował ciasto i wycinał kółka. Pewnie dlatego, że wiedział, iż wtedy szybciej będzie mógł je zjeść. Gdy Jacek zajęty był swoją robotą, ja smarowałam kółka z ciasta marmoladą różaną i skręcałam w kształt kwiatów.

Składniki

  • 400 g mąki
  • kostka masła
  • 4-5 żółtek
  • 1 białko
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada o smaku róży
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Robimy ciasteczka półkruche

Przepis Pani Jadwigi nie zawierał dwóch ostatnich składników, czyli śmietany i proszku do pieczenia. Dodałam je, aby ciasto lepiej się zagniatało i rozwałkowywało. Mąkę należy przesiać, dodać masło, żółtka, cukier puder i sól. Składniki zagnieść na gładką masę i schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować bardzo cienko. Przy pomocy szklanki wykrawać kółka.

Ciasteczka półkruche

Ciasteczka przygotować według poniższej animacji. 5 krążków ciasta układać, tak aby zachodziły na siebie, smarując brzeg białkiem jaja, aby się nie rozkleiły w trakcie pieczenia. Marmoladą posmarować sklejone ciasto i zwinąć w rulonik. Ostrym nożem przeciąć w połowie. W ten sposób powstaną dwie róże.

Ciastka układać na posmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do ciepłego piekarnika. Z podanego przepisu otrzymałam dwie blaszki na wielkość piekarnika przy dosyć gęstym rozstawieniu różyczek.

Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 170° C. Po upieczeniu nie zapomnijcie o podstawowej rzeczą jaką jest ostudzenie ciastek. Często jestem naocznym świadkiem poparzenia przez gorące ciastka. Gorąca marmolada może być groźna. Ale tak to jest, gdy człowiek jest łakomy i nie potrafi poczekać nawet kwadransa.

A jak jest w Waszych domach? Robicie ciastka wspólnie, czy to tylko kobiece/męskie zajęcie?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

24 komentarze

  1. Zuza

    30/09/2013 at 16:47

    Mogę użyć margaryny Kasi a nie masła?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/10/2013 at 18:10

      Pewnie. Masło jest zdrowsze, ale sama także używam margaryny i właśnie Kasi.

      Reply

  2. Zuza

    30/09/2013 at 16:45

    Robię z koleżankami z klasy bardzo thx bo mój priv przepis zgubiłam lub zostawiłam w poprzednim domu ;D

    Reply

  3. adzia2002

    26/08/2013 at 17:42

    Ciasteczka są przepyszne i w dodatku prze śliczne
    SUPER przepis

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/08/2013 at 20:51

      Dziękuję i cieszę się, że się udały i smakują! Pozdrawiam :)

      Reply

  4. Kazimiera

    27/05/2013 at 13:28

    Przewspaniały blog – gratuluję!
    Te różyczki mnie urzekły i kiedyś na pewno je upiekę.
    Serdecznie pozdrawiam-
    Kazia ( ta od Janomki )

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/05/2013 at 14:13

      Bardzo dziękuję:) Jak widać maszyna spisuje się świetnie. Dziękuję za wszystko i pozdrawiam Panią:))

      Reply

  5. Kazimiera

    27/05/2013 at 13:28

    Przewspaniały blog – gratuluję!
    Te różyczki mnie urzekły i kiedyś na pewno je upiekę.
    Serdecznie pozdrawiam-
    Kazia ( ta od Janomki )

    Reply

  6. Julia

    03/04/2013 at 20:14

    to naj naj lepszy przepis na ziemi moje koleżanki nic tylko proszą o przepis!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/04/2013 at 20:18

      Bardzo się cieszę. To duży komplement. Proszę rozdawać przepis:)

      Reply

  7. miśka57

    13/03/2013 at 15:14

    upiekłam są przepyszne i prześliczne…dziękuję!!!

    Reply

  8. Ola

    12/03/2013 at 18:14

    Witam jestem zachwycona tymi ciasteczkami,,upiekłam ich na parapetówę u mojej córki,,gościom bardzo smakowały ,,po prostu zostały zjedzone.A teraz będę ich piekła na rożne imprezy,bo piekę na zamówienia różne słodkości.Serdecznie pozdrawiam,,i czekam na następne cudowne przepisy.

    Reply

  9. PAULA

    11/03/2013 at 07:27

    od jakiegoś czasu zaglądam na Twojego bloga :)
    ciastka zrobiły na mnie takie wrażenie, że od razu pobiegłam po marmoladę różaną i zabrałam się do pracy. świetnie wyszły! ale chyba następnym razem użyję dżemu wiśniowego, żeby było bardziej naturalnie. Chyba że polecicie mi jakąś dobrą marmoladkę różaną?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/03/2013 at 19:10

      Bardzo mnie to cieszy:)
      Co do marmolady to nie polecam tej z Biedronki. Jak powiem, że najlepsza domowym sposobem, nie odkryję Ameryki, ale zastanawiałam się nad kupnem takowej przez Internet. Nie jestem przywiązana do konkretnej marki/producenta.

      Reply

  10. Rruda

    03/03/2013 at 13:28

    wykrawać szklanką? nie za duże kółka będą? może literatką?;>

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/03/2013 at 13:39

      Zależy od średnicy szklanki. Moja miała 5 cm, literatka jak najbardziej się nada.

      Reply

  11. Sylwia

    28/02/2013 at 18:42

    O mniammmm! Smakowite! Tyle razy robiłam kruche ciasto, ale zawsze z margaryną. Jaka jest różnica w użyciu margaryny a masła do tego wypieku?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/02/2013 at 21:26

      Szczerze powiem, że po upieczeniu nie widzę znaczącej różnicy. Całkiem niedawno robiłam ciastka z margaryną, te tutaj z masłem. Obie wersje były smaczne. Bardziej przywiązywałam bym wagę do składu i procesu produkcji. Masło jest produktem zwierzęcym, a margaryna roślinnym (utwardzonym, co nie jest zdrowe).

      Reply

  12. Marta

    27/02/2013 at 19:05

    Piękne ciasteczka, piękne zdjęcia!!! :) Świetny pomysł z obrazowym pokazaniem zawijania :D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/02/2013 at 19:35

      fajnie, że ci się podoba:)

      Reply

  13. Agnieszka

    27/02/2013 at 18:05

    Śliczniutkie! Jako, że muszę się uczyć, chyba zabiorę się za te ciastka ;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/02/2013 at 19:34

      Ze mną było tak samo. Jak tylko zbliżała się się sesja sprzątałam albo piekłam ciastka…

      Reply

  14. Klaudia Sroczyńska

    27/02/2013 at 16:29

    moje wypieki? taki chwyt? ;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/02/2013 at 17:28

      Napisz proszę, co rozumiesz pod pojęciem „taki chwyt”. Od jakiego czasu wszystkie moje zdjęcia oznaczam sygnaturami: „Moje wypieki”, „Szyję”, „Gotuję”.

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …