Magicznie kruche ciasteczka JLo

W teledysku Jennifer Lopez została poczęstowana magicznym ciastkiem przez kobietę imieniem Lisa. Tajemnicze ciastko miało sprawić, że miłość powróci, ale trzeba ugryźć tylko mały kawałek, bo ciastko jest “silniejsze niż myślisz”. Nasz bohaterka skosztowała tej słodyczy i wtedy ciastko pękło, więc w efekcie zjadła więcej niż powinna. Następnego dnia zapanował totalny chaos. Wszyscy mężczyźni oszaleli! Jak się skończyła ta miłosna przygoda? Musicie sami zobaczyć, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście: “Jennifer Lopez – Papi”.

Ale wróćmy do ciastek. Ciastko JLo było tak kruche, że pękło. Moje ciasteczka może same nie pękają, ale są tak samo delikatne i kruchutkie no i rosną jak szalone. Zatem pieczcie i jedźcie, a “…your love will come back”.

jlo ciasteczka papi

 

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g amoniaku
  • 1 op. cukru waniliowego Winiary

 

Mąkę przesiać z amoniakiem. Masło utrzeć dodając po łyżce cukru i jajku. Dodać mąkę z amoniakiem i wyrobić jednolitą masę. Na końcu dodać cukier waniliowy. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do następnego dnia (mniej więcej 18h). Nie wiem jak wyszłoby przy krótszym leżakowaniu, czy byłyby tak kruche? Warto zostawić do dnia następnego. Moje ciasteczka były tego warte.

kruche ciasteczka

Ciasto rozwałkować. Pamiętajcie, że ciasteczka urosną przynajmniej o połowę.

kruche ciasteczka

Przy pomocy foremek wykrawać różne wzory. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec, aż się lekko zarumienią. Ciastka kruche należy piec w wysokiej temperaturze – 190-200° C.

kruche ciasteczka

Po upieczeniu ważne jest aby ciastka ostygły. Część moich serduszek odcisnęłam w cukrze.

kruche ciasteczka

Ciasteczka są kruche, pachnące wanilią i takie pyszne! Idealne do kawy czy herbaty.

kruche ciasteczka

Lubicie takie ciasteczka? Czy wolicie ciacha z kremem, owocami i czekoladą?

10 komentarzy do wpisu „Magicznie kruche ciasteczka JLo”

    • Oj trzeba. Jak patrzyłam jak rosną, to zaczęłam trochę łzawić (za sprawą wentylacji piekarnika), a po wszystkim otworzyłam okno i to pomimo mrozu. Co by nie było, efekt wart zachodu :)

      Odpowiedz
  1. Ja uwielbiam takie ciasteczka, szczególnie z herbatą ale niestety moja druga połowa woli ciastka “nadziane” czyli najlepiej marmolada w roli głównej i w rezultacie takie kruche robię rzadko albo z małej porcji tylko dla siebie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.