Ciasta

Szarlotka z bitą śmietaną na zimno. W sam raz na lato!

szarlotka z bitą śmietaną

Szukasz ciasta prostego w wykonaniu, które będzie lekkie i puszyste? Polecam szarlotkę z bitą śmietaną na zimno. Pyszne ciasto bez dodatku masła, ani margaryny, ale za to na lekkim biszkopcie z pianką. W środku nie mogło zabraknąć musu jabłkowego, który nie jest specjalnie słodki, tylko taki „w sam raz”.

Moim zdaniem, to nowoczesna wersja tradycyjnej szarlotki. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest to ciasto z kategorii FIT. W przeciwieństwie do wielu innych wypieków, ta szarlotka nie jest bombą kaloryczną. Można zatem z czystym sumieniem skusić się na więcej niż jeden kawałek. ;)

Szukasz ciasta prostego w wykonaniu, które będzie lekkie i puszyste? Polecam szarlotkę z bitą śmietaną na zimno. Pyszne ciasto bez dodatku masła, ani margaryny, ale za to na lekkim biszkopcie z pianką. W środku nie mogło zabraknąć musu jabłkowego, który nie jest specjalnie słodki, tylko taki „w sam raz”.

Moim zdaniem, to nowoczesna wersja tradycyjnej szarlotki. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest to ciasto z kategorii FIT. W przeciwieństwie do wielu innych wypieków, ta szarlotka nie jest bombą kaloryczną. Można zatem z czystym sumieniem skusić się na więcej niż jeden kawałek. ;)

Biszkopt – składniki i przygotowanie

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  1. Jaja ubij z cukrem tak, aby były naprawdę bardzo puszyste (10-15 minut miksowania).
  2. Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki i  stopniowo dodawaj do jajek za pomocą łyżki lub małej plastikowej łopatki.
  3. Ciasto wylej do formy, wyrównaj i wstaw do gorącego piecyka. Piecz ok. 25 min w temperaturze 170 st. C. Po tym czasie wbij w biszkopt patyczek od szaszłyka i jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.
  4. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika upuść je na podłogę z wysokości ok. 60 cm (tak, tak, trzeba rzucić ciasto!). Dzięki temu nadmiar gorącego powietrza ujdzie z biszkoptu, a ciasto nie opadnie i będzie równe.
  5. Następnie wstaw ciasto z powrotem do ciepłego pieca i uchyl drzwiczki. Pozostaw tak do całkowitego wystudzenia.

Wskazówki:

Formę lub tortownicę wyłóż papierem (ok. 24 cm średnicy) – tylko samo dno formy. Boków nie należy niczym smarować – dzięki temu biszkopt nie wyrośnie jak kopiec kreta, a będzie równy.

Mus jabłkowy – składniki i przygotowanie

  • 1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier – do smaku
  • 20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę lub na niewielkie plastry.
  2. Włóż jabłka do garnka i zalej wodą. Wsyp cukier i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
  3. Z pomocą blendera zmiksuj jabłka na mus.
  4. Żelatynę namocz w odrobinie chłodnej wody. Gdy napęcznieje, dodaj gorącej wody i wymieszaj całość do rozpuszczenia żelatyny.
  5. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jabłek, wymieszaj i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Najlepiej aby masa lekko już tężała, wtedy nie wchłonie jej biszkopt.
  6. Wstaw wszystko do logówki.

Masa z bitej śmietany – składniki i przygotowanie

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. Śmietanę kremówkę przed użyciem należy chłodzić kilka godzin w lodowce.
  2. Ubij śmietanę na puch, a pod koniec dodaj cukier.
  3. Żelatynę rozpuścić tak jak do jabłek i dodaj do śmietany. Wymieszaj wszystko.
  4. Powstałą mieszankę wylej na mus jabłkowy i wyrównaj.
  5. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia – około 2-3 h.

Przepis na tę pyszną szarlotkę pochodzi z bloga www.mojewypieki.com

szarlotka z bitą śmietaną

1 Comment

1 Comment

  1. Ewa W

    02/07/2015 at 22:42

    szarlotka idealna :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top