Szarlotka z bitą śmietaną na zimno. W sam raz na lato!

Szukasz ciasta prostego w wykonaniu, które będzie lekkie i puszyste? Polecam szarlotkę z bitą śmietaną na zimno. Pyszne ciasto bez dodatku masła, ani margaryny, ale za to na lekkim biszkopcie z pianką. W środku nie mogło zabraknąć musu jabłkowego, który nie jest specjalnie słodki, tylko taki „w sam raz”.

Moim zdaniem, to nowoczesna wersja tradycyjnej szarlotki. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że jest to ciasto z kategorii FIT. W przeciwieństwie do wielu innych wypieków, ta szarlotka nie jest bombą kaloryczną. Można zatem z czystym sumieniem skusić się na więcej niż jeden kawałek. ;)

Biszkopt – składniki i przygotowanie

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  1. Jaja ubij z cukrem tak, aby były naprawdę bardzo puszyste (10-15 minut miksowania).
  2. Wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki i  stopniowo dodawaj do jajek za pomocą łyżki lub małej plastikowej łopatki.
  3. Ciasto wylej do formy, wyrównaj i wstaw do gorącego piecyka. Piecz ok. 25 min w temperaturze 170 st. C. Po tym czasie wbij w biszkopt patyczek od szaszłyka i jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.
  4. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika upuść je na podłogę z wysokości ok. 60 cm (tak, tak, trzeba rzucić ciasto!). Dzięki temu nadmiar gorącego powietrza ujdzie z biszkoptu, a ciasto nie opadnie i będzie równe.
  5. Następnie wstaw ciasto z powrotem do ciepłego pieca i uchyl drzwiczki. Pozostaw tak do całkowitego wystudzenia.

Wskazówki:

Formę lub tortownicę wyłóż papierem (ok. 24 cm średnicy) – tylko samo dno formy. Boków nie należy niczym smarować – dzięki temu biszkopt nie wyrośnie jak kopiec kreta, a będzie równy.

Mus jabłkowy – składniki i przygotowanie

  • 1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych (80 dag po obraniu)
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier – do smaku
  • 20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę lub na niewielkie plastry.
  2. Włóż jabłka do garnka i zalej wodą. Wsyp cukier i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zmiękną i zaczną się rozpadać.
  3. Z pomocą blendera zmiksuj jabłka na mus.
  4. Żelatynę namocz w odrobinie chłodnej wody. Gdy napęcznieje, dodaj gorącej wody i wymieszaj całość do rozpuszczenia żelatyny.
  5. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do jabłek, wymieszaj i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Najlepiej aby masa lekko już tężała, wtedy nie wchłonie jej biszkopt.
  6. Wstaw wszystko do logówki.

Masa z bitej śmietany – składniki i przygotowanie

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  1. Śmietanę kremówkę przed użyciem należy chłodzić kilka godzin w lodowce.
  2. Ubij śmietanę na puch, a pod koniec dodaj cukier.
  3. Żelatynę rozpuścić tak jak do jabłek i dodaj do śmietany. Wymieszaj wszystko.
  4. Powstałą mieszankę wylej na mus jabłkowy i wyrównaj.
  5. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia – około 2-3 h.

Przepis na tę pyszną szarlotkę pochodzi z bloga www.mojewypieki.com

szarlotka z bitą śmietaną

14 komentarzy do wpisu „Barszcz czerwony czysty zakwaszany w 5 dni

  1. ja dzisiaj pokroiłam buraki i czekam 4 dni… Mam nadzieję, że wyjdzie ok :) To próba przed przygotowaniem barszczyku na Wigilię- pierwszy raz spędzamy Wigilię w domu. Ba! może nawet teściowa przyjedzie! Mam nadzieję, że barszcz wyjdzie pyszny…

  2. Dzień dobry, ja też postanowiłam zrobić próbę przed Wigilią :). Dzisiaj mija czwarta doba i zgodnie z przepisem powinnam gotować barszcz przez około godzinę. Zaskoczyła mnie jednak konsystencja barszczu – taki trochę rzadszy kisiel. Czy tak powinno być, czy całość do wylania? Pachnie ładnie, smak raczej też ok, tylko ta konsystencja mocno zniechęcająca. Co może być przyczyną? Garnek stał przez te cztery doby w chłodniejszym miejscu (temp. ok.10 st.)

  3. to jest przepis na zakwas na barszcz a nie na zupę barszcz. Oczywiście musiałam to wylać, przykro mi.

    • Dlaczego musiała Pani wylać? Zawsze robię według tego przepisu, doprawiam przyprawami lub rosołem i mam pyszny barszcz.

      • zapach był niesamowity, piękny ale w smakowało jak woda, mimo doprawienia nie miał żadnego smaku aż w końcu czułam tylko same przyprawy, jakby woda z przyprawami, zaczęłam szperać po necie i po konsultacjach z innymi i po zobaczeniu przepisów na zakwas buraczany doszłam do wniosku że jest to właśnie przepis na zakwas buraczany który dodatkowo nie powinien być gotowany. No cóż szukam dalej „mojego przepisu”. Pozdrawiam

        • Zakwas robi się bez octu a z razowym chlebem i czosnkiem, także proszę nie wprowadzać czytelników w błąd :)

  4. Biorę się dziś za ten barszcz, muszę zrobić próbę przed Wigilią :) ostatnio miałam taką ochotę na barszcz, zrobiłam z jakiegoś przepisu z bloga i wyszedł paskudny, takie rozczarowanie i tyle zmarnowanych składników. Mam nadzieje że ten wyjdzie pyszny bo nie ma tu grzybów a tamten barszcz chyba zepsuły grzyby. Zdam relację za 5 dni :)

    • Ja dolałam trochę więcej – tak nad poziom buraków. Tak na prawdę ile nie nalejemy będzie dobrze. Jeśli będzie za dużo wody, to można ją zredukować uchylając pokrywkę w trakcie gotowania, jak za mało to po wyjęciu buraków można nieco dolać. Ja przyrządzając ten barszcz, tak jak napisałam wlałam wody nieco ponad poziom buraków – razem z burakami około 2,5l. Gotowego barszczu wyszło mi około 1,3 l czyli w sam raz dla dwóch osób z dokładką.

Dodaj komentarz