Kuchnia

Małymi krokami przechodzę na jasną stronę mocy – sałatka wegetariańska z ryżem i ananasem

wegetariańska sałatka z ryżem i kukurydzą

Jak wiecie uwielbiam sałatki z rybą, ale również te wegetariańskie. I te potrawy ostatnio szczególnie mnie interesują. Dania bez dodatku mięsa są lżejsze do strawienia i wcale nie mniej sycące. Do tego wydaje mi się, że szybciej je się przygotowuje. Sałatka wegetariańska z ryżem i ananasem może z powodzeniem zastąpić kolację.

Pewnie myślicie, że zostałam wegetarianką. Nie jest to do końca prawda, ale zacznę od początku. Od blisko miesiąca chodzi za mną pomysł, aby przez jakiś czas nie jeść mięsa i wędlin (te akurat mają mało mięsa w składzie). A przynajmniej na początku ograniczyć spożycie. Wegetarianizm to nie jest, ponieważ jem ryby, a także jajka, sery i mleko. 11 dni „udało mi” się nie jeść mięsa i wędlin. Co z tego wynikło, jakie były moje spostrzeżenia i co dalej, opiszę jeszcze w tym tygodniu. Zatem bacznie obserwujcie bloga!

Jak wiecie uwielbiam sałatki z rybą, ale również te wegetariańskie. I te potrawy ostatnio szczególnie mnie interesują. Dania bez dodatku mięsa są lżejsze do strawienia i wcale nie mniej sycące. Do tego wydaje mi się, że szybciej je się przygotowuje. Przepis na sałatkę pochodzi z książki Anthea Turner „Perfekcyjna Pani Domu” (wersja brytyjska). Sałatka wegetariańska z ryżem i ananasem może z powodzeniem zastąpić kolację.

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu długoziarnistego
  • puszka kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • puszka ananasa
  • garść rodzynek
  • 10-15 migdałów
  • pół opakowania mrożonego zielonego groszku
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki majonezu Winiary
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego

sałatka z ryżem i kukurydza

Ryż ugotuj według przepisy na opakowaniu, odcedź i ostudź. Paprykę umyj, wydrąż i wyrzuć gniazdko nasienne i pokrój w kostkę. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki, wodę możesz wypić :) . Groszek ugotuj (około 10 minut). Do dużej miski wsyp odcedzoną kukurydzę, dodaj ananasa, paprykę, groszek, ryż oraz rodzynki i grubo posiekane migdały. Natkę pietruszki posiekaj grubo i dodaj do pozostałych składników.

Jogurt wymieszaj z majonezem i dodaj do sałatki. Wymieszaj dokładnie.

 

Smacznego!
Paula

2 Comments

2 Comments

  1. Dorota

    26/01/2016 at 08:08

    Ja też zaczynałam od takiej „próby” i od 5 lat nie jem mięsa :) i czuję się świetnie! Od początku mojego wyzwania wiedziałam, że to była najlepsza decyzja, jaką mogłam podjąć. Trzymam za Ciebie kciuki, bo życie bez mięsa jest dużo przyjemniejsze :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/01/2016 at 14:00

      A czy jesz produkty odzwierzęce i czy suplementujesz sie wit b12? Odstawienie mięsa przyszło mi dość gładko, ale sery i jajka… Chyba nie mogłabym sobie ich odmówić.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top