“Wyspa słodkich marzeń” to mój autorski przepis na zdrowy i pyszny deser. “Wyspa” bo ma kształt wyspy, “słodkich” bo jest na słodko, “marzeń” bo to truskawkowy deser z kaszą jaglaną. Bez tłustej śmietanki czy masła, ale za to z truskawkami i galaretką. Dobrze ugotowana kasza jaglana jest przepysznym dodatkiem do deserów. Panie powinny ją szczególnie spożywać, bo zawiera cenną krzemionkę, a od takowej możemy nabawić się twardych paznokci, błyszczących włosów i gładkiej skóry. Aby było słodziej dodałam świeże truskawki i galaretkę o smaku arbuza, która orzeźwia smak. Pokruszone herbatniki na szczycie to moja wisienka na torcie :)

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka arbuzowa
  • 5 herbatników
  • laska wanilii

Gotowanie kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy w proporcjach 1 szklanka kaszy – 2,5 szklanki wody. Kaszę i przekrojoną laskę wanilii wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Kasza nie wymaga mieszania podczas gotowania, ale warto ją wcześniej przelać wrzątkiem. Można wrzucić ją na wrzątek, odcedzić i dopiero ugotować. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Można również zawinąć ją w koc, aby “doszła”.

Kaszą należy wypełnić foremki, szklaneczki lub cokolwiek posiadacie. U mnie są to okrągłe wykrawacze do ciastek, dzięki temu deser ma kształt “wyspy”. Ubić i wygładzić powierzchnię.

Truskawki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. Nie blendować, bo będą zbyt rozdrobnione. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wody. Gdy ostygnie wymieszać z rozgniecionymi truskawkami i wylać na deser. Schować do lodówki, aby zastygło.

wyspa słodkich marzeń

Herbatniki pokruszyć w moździerzu lub w woreczki ubić czymś twardym. Powierzchnię deseru pokryć herbatnikami. Przyciskając powierzchnię łyżkę, zdjąć “do góry”  krążki foremek. Na końcu można ułożyć przekrojoną truskawkę. Można podawać.

wyspa słodkich marzeń

Bon appétit!

Pokaż komentarzeClose Comments

4 Comments

  • Emilia Roj
    Posted 15 czerwca 2015 at 18:52

    Jakiś czas temu kupiłam kaszę jaglaną, a ona dalej leży w szafce. Czas się za nią wziąć, jutro robię! Dziękuję za przepis :D

  • Natalia
    Posted 31 maja 2014 at 14:43

    toż to się tyje od samego patrzenia!! :D

  • Milena
    Posted 27 maja 2014 at 13:22

    Wygląda przepysznie. Kasza jaglana to trochę nowość dla mnie, ale chętnie spróbuję, bo uwielbiam truskawki.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 27 maja 2014 at 13:30

      Mam nadzieję, że kasza przypadnie Ci do gustu, bo jest bardzo zdrowa.

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.