Jak każda przyzwoita blogerka kulinarna przygotowałam prawdziwy cukier waniliowy. Syntetyczna wanilia jest bardzo popularna i bardzo wygodnie jest po nią sięgnąć, ale to zawsze będzie syntetyk. Już dawno obiecałam sobie, że muszę kupić wanilię w laskach i nasycić nią cukier kryształ. Przy okazji zakupów w sklepie kupiłam pojedyncza laskę wanilii firmy Kamis, która kosztowała 12 zł. Po wyjęciu z opakowania nacięłam laskę i lekko otworzyłam, a następnie zostawiłam w cukrze na kilka godzin. Następnie ostrym końcem noża wydrążyłam środek wanilii (to takie małe czarne kuleczki), a pustą laskę zostawiłam w cukrze. Słoik szczelnie zakręciłam i wymieszałam zawartość.

Taki cukier bije na głowę ten kupowany w sklepie i nadaje się do wszystkiego. Dodaję go do powideł, naleśników, ciast a nawet kawy. Zadowolona z efektu postanowiłam zakupić większą ilość lasek wanilii. Cena 6 sztuk w internet bez kosztów wysyłki wynosi 8,5 zł. To się naprawdę opłaca.

Pokaż komentarzeClose Comments

1 Comment

  • gosijka
    Posted 26 lipca 2012 at 12:01

    Racja, że domowy cukier waniliowy nie dość, że jest dużo lepszy to jeszcze do tego jest tańszy. Pozdrawiam!

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.