Tortilla z wieprzowiną i fasolą

Wszystkim osobom, które nie wyborażają sobie życia bez fast foodów polecam własnoręczne przygotowanie tortilli, która jest nie tylko bardzo prosta w przygotowaniu, ale także zdrowa. W przeciwieństwie do tortilli z Maca lub baru szybkiej obsługi, przygotowana samodzielnie tortilla nie jest bombą kaloryczną i zawiera jedynie świeże składniki.


Do przygotowania czterech tortilli potrzebujemy:

  • 200g mielonej wieprzowiny
  • 4 placki jęczmienne
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • krojone pomidory – 1 puszka
  • kukurydza – ok. 100g
  • czerwona fasola z puszki – ok 100g
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 ogórka
  • 1/4 główki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:
Mięso mielone podsmażamy na patelni do momentu, gdy zacznie być kruche i rumiane. Następnie dodajemy do niego cebulę oraz czerwoną fasolę z puszki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Gdy cebula zrobi się miękka, dodajemy do całości pomidory krojone z puszki, koncentrat, czosnek i przyprawy. Wszystkie przyprawy, a w szczególności chilli, dozujemy wg własnych upodobań w zależności od tego, jak ostre dania lubimy. Wszystko razem dusimy na patelni przez ok. 7 minut, aby poszczególne smaki się ze sobą połączyły.

Zanim zaczniemy zwijać placek polecam podgrzanie go przez minutę w mikrofalówce, dzięki czemu nie tylko będzie ciepły ale także miękki, co ułatwi zwijanie.  Placek zwijamy i robimy z niego (jak ja to nazywam) “kieszonkę”, do której wkładamy kukurydzę, siekaną kapustę pekińską, ogórka krojonego w plastry i oczywiście przygotowane wcześniej mięso z dodatkami.

Przygotowanie czterech tortilli zajmuje ok. 20 minut i kosztuje niecałe 25 zł.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.