Tarta cytrynowa – wyjątkowy przepis

tarta cytrynowa

Ostatnio pojawiło się dużo przepisów z ciastami z sokiem cytrynowym. Postanowiłam nie być gorsza i także takie ciasto przygotować, zatem dzisiaj na blogu tarta cytrynowa. Zrobiłam ją tym chętniej, że lubię kwaśny smak, a dodatek cytryny do ciasta działa orzeźwiająco.

Wiosną szczególnie mam smaki na kwaśne cytrusy. Po długiej zimie i ciastkach z kajmakiem, chyba wszyscy chętnie jemy ciasta owocowe, a taka tarta cytrynowa do nich należy. Przepis nie jest mojego autorstwa, tylko pochodzi z gazetki o ciastach. Wszystkie składniki dozowałam jak w recepturze i jak dla mnie można dodać mniej cukru do masy.

Składniki na ciasto

  • 1 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka

Masa cytrynowa

  • 5 jajek
  • 120 g masła
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 cytryny – sok i skórka

Tarta cytrynowa – krok po kroku

Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 1h.  Po tym czasie wyjąc ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną wcześniej tłuszczem formę. Piec 15 minut w temp. 200° C.

W czasie podpiekania ciasta, możemy przygotować masę cytrynową. Cytryny wyszorować, sparzyć i zetrzeć skórkę. Sok wycisnąć. Jajka ubić na parze z masłem aż powstanie jednolita i kremowa masa. Cały czas ubijając dodawać po trochu sok i skórkę z cytryn. Ubijać aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta i piec 20 minut w temp. 180° C.

Ciasto najlepiej podawać schłodzone i posypane cukrem pudrem.

tarta cytrynowa

Co myślicie o mojej tarcie cytrynowej? Narobiłam Wam smaku? :)

15 komentarzy do wpisu „Tarta cytrynowa – wyjątkowy przepis”

    • W tym przepisie akurat należy ubić całe jajka na parze. Jeśli nie masz takiej możliwości, to nic się nie stanie. Można ubić bez pary, ale porządnie.

      Odpowiedz
  1. Wychodząc z pani bloga zauważyłam ze mieszkacie w Chełmie
    Dzięki temu przypomniał mi sie kawał….
    A wiec….
    “Dlaczego królewna podąża za rycerzem ??
    Na wszelki wypadek gdyby chciał szybko schować miecz do pochwy…”
    Zawsze wchodzi “JAK PO MAŚLE…!!! ”
    Z pozdrowieniami Zbysiuuulek ;*

    Odpowiedz
  2. Brak mi slow opisujących jakie to jest GOWNoo przez dwa o jol ziom babka
    Robiac to ciasto z moja córka nauczyłam sie nowego tekstu….
    A mianowicie “tylko grajo, nie pomagajo ! ”
    Elo !
    Ide zbiegac grzyby i sprzedam je na sukie ślimakowi gdy powiedzą ze to nie ślimaki powiem i ze sie nie znają !
    Siema !
    Z tej strony Genowefa i Zośuuuuula ! <3

    Odpowiedz
  3. zrobiłam to.jeszcze nie wiem jak smakuje po upieczeniu ale przed to było dobre….chyba coś zle zrobiłam albo w przepisie brakuje małej informacji ze bagatela godzinę trzeba mieć na stanie przy garach i mieszanie aż masa zgestnieje

    Odpowiedz
    • Ubijanie jajek z cukrem trwa około 10 minut, a etap w którym dodajmy sok i masa gęstnieje nie trwa dłużej niż ugotowanie budyniu czyli na pewno nie godzinę zegarową.

      Odpowiedz
  4. zrobiłam to.jeszcze nie wiem jak smakuje po upieczeniu ale przed to było dobre….chyba coś zle zrobiłam albo w przepisie brakuje małej informacji ze bagatela godzinę trzeba mieć na stanie przy garach i mieszanie aż masa zgestnieje

    Odpowiedz
  5. Bardzo elegancka :) Krem to coś w rodzaju lemon curd? Cukier do kremu dodajemy po trochu czy cały na raz? W którym momencie, bo nie napisałaś? ;) W czasie ubijania jajek? Bardzo podoba mi się efekt, stąd to dociekanie :)

    Odpowiedz
    • Tak, krem w smaku tak jak lemon curd. Cukier dodałam do jajek w całości na początku ubijania. Ciasto smaczne, ale jak dla mnie warto do kremu dać mniej cukru.

      Odpowiedz
    • Tak, krem w smaku tak jak lemon curd. Cukier dodałam do jajek w całości na początku ubijania. Ciasto smaczne, ale jak dla mnie warto do kremu dać mniej cukru.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.