tarta z morelami i mascarpone

Tarta owocowa to fajne ciasto, bo jest nie tylko łatwa i smaczna, ale również szybka w przygotowaniu. Najbardziej lubię wersje ze świeżymi owocami przyniesionymi prosto z ogrodu lub sadu. Dziś chciałam Wam pokazać z serkiem mascarpone. Pierwszy raz robiłam cokolwiek z mascarpone i od razu wyjaśniam dlaczego. Otóż ten serek, tak bardzo popularny na wielu blogach jako składnik deserów i ciast, jest istną bombą kaloryczną. Jedyne 100 g produktu zawiera aż 40 g tłuszczu i niemal 400 kcal. Po dodaniu kremówki już nawet nie liczę ile kalorii będzie miała moja tarta z morelami i mascarpone…

Może się Wam wydawać, że ciasta nie jadłam skoro tak piszę. Prawda jest taka, że ja wszystkiego muszę spróbować. Potrawy które przygotowuję nie są tylko dla mnie. Często robię je uwzględniając gusta innych ludzi lub po prostu, aby wypróbować przepis. W końcu jeśli mam czegoś nie lubić, to muszę najpierw spróbować. Prawdą jest zaś to, że od dziecka nie lubiłam jeść tłusto i tak mi zostało do dziś.

Tartę, owszem zjadłam, a najlepsze były dla mnie świeże owoce oraz prawdziwa wanilia w kremie.

Składniki ciasta:

  • 1 szkl. mąki
  • 120 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 żółtka

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • laska wanilii
  • 3 łyżki cukru

oraz dowolne owoce sezonowe i listki mięty do dekoracji

Tarta z morelami i mascarpone – krok po kroku

Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść gładkie ciasto, włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce przez 1h.  Po tym czasie wyjąc ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną wcześniej tłuszczem formę. Piec 15 minut w temp. 200° C.

tarta z morelami i mascarpone

Śmietanę 30% ubijamy – nie musi być zupełnie sztywna. Serek mieszamy w miseczce z cukrem i dopiero z kremówką. Wydrążamy ziarenka wanilii i dokładnie mieszamy.

tarta z mascarpone

  Wymieszaną masę rozsmarowujemy na cieście i układamy owoce.

tarta z morelami

Smacznego!

Pokaż komentarzeClose Comments

7 Comments

  • kasia
    Posted 18 lipca 2013 at 11:18 0Likes

    A serek z ubita kremowka mozna tez mieszac mikserem?

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 25 lipca 2013 at 20:10 0Likes

      Myślę, że można, ale na niskich obrotach, tak aby nie zbić piany.

  • Kinga Kornacka
    Posted 9 lipca 2013 at 20:30 0Likes

    Spróbować zawsze warto, zjeść taki krem jeden raz czy nawet od czasu do czasu aż tak nie zaszkodzi :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 9 lipca 2013 at 23:04 0Likes

      Pewnie, że tak. Ciasto kaloryczne, ale dobre :)

  • Olga
    Posted 9 lipca 2013 at 19:31 0Likes

    Letnia i pyszna tarta ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Joanna Krzak
    Posted 9 lipca 2013 at 16:16 0Likes

    To fakt- straszna bomba kaloryczna….ale jak kawałek się zje to nie jest tak źle :D Wszytko dla ludzi:D Ja osobiście uwielbiam mascarpone. :) Tarty również uwielbiam…najbardziej cytrynowe i z rabarbarem.

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 9 lipca 2013 at 23:06 0Likes

      Cieszę się, że wypróbowałam przepis bo serka użyję do masy do torta. Torty jak wiadomo, zawsze ociekają kaloriami, ale jak szaleć to szaleć.
      I pewnie, że wszystko dla ludzi :))))

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.