Przepyszny dżem z dyni i jabłek. Jak u babci.
Przyszła wiosna, więc wzięłam się za porządki. Dla blogerki kulinarnej wcale nie znaczy to, że musi przewietrzyć szafy w garderobie. Na pierwszy ogień idzie spiżarnia i lodówka, a w szczególności zamrażarka! Jest to świetna okazja, aby sobie przypomnieć, jakie skarby skrywają te wielkie białe skrzynie. A ile miejsca się przy tym zwalnia dla świeżych warzyw i owoców, którymi latem obrodzą sady i ogrody.
Po szybkim przeglądzie zamrożonych zapasów zorientowałam się, że posiadam spore pokłady niewykorzystanej dyni. Wspaniałe znalezisko, które nie może się zmarnować! No to teraz trzeba się zastanowić, co z niej zrobić.
Na zupę nie mam ochoty. Ciasta za bardzo idą w tyłek i biodra. Wiem! Zrobię pyszną konfiturę z jabłek i dyni. Dokładnie taką, jaką robiła moja babcia!
Pamiętam, że babcia zawsze jesienią wyrabiała konfitury w kuchni letniej. W weekend jeździliśmy do niej na wieś i korzystaliśmy z ostatnich ciepłych dni roku. Pierwszy słoik koniecznie musiał być rozpracowany na gorąco. Drugi zjadaliśmy w niedzielę na śniadanie. A trzeci jechał z nami do domu, bo zapas konfitury musiał być!
A dzisiaj sama robię takie konfitury i dzielę się z Wami przepisami. :)
Składniki:
- 0,5 kg dyni
- 0,5 kg jabłek
- 100-150 g cukru
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 galaretka morelowa
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek?
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Dynię myj, wyjmij nasiona i odetnij nożem miąższ od twardej skóry.
- Pokrój dynię w grubą kostkę i gotuj przez około 10 minut w niewielkiej ilości wody. Nie odcedzaj, tylko dodaj jabłka.
- Wszystko razem gotuj, cały czas mieszając, aż masa zacznie przypominać dżem.
- Dodaj kwasek cytrynowy oraz galaretkę. Wyłącz gaz i dobrze wymieszaj.
- Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików i odwróć do góry dnem.
A na koniec zostawiłam najlepsze. Okazuje się, że dżem z dyni (z dodatkiem jabłek) smakuje niczym dżem z brzoskwiń albo moreli. Poczęstowałam już kilka osób i żadna z nich w pierwszej chwili nie odgadła z czego mój dżem został zrobiony.
no a jak ma smakować jak dodano galaretkę morelową ? babcia by napewno takiego nie zrobiła.Prawdziwy dżem robi sie jesienią i to z samej dyni i jabłek a nie wiosną z przemrożonych art. To tak jakby rosół gotować z zamrożonego mięsa. A pomysł z galaretką nie jest autorski, bo krąży już przynajmniej od 10 lat gdy nastała moda na robienie dzemów z dyni,cukini,marchewek.
mmmmmmmmm :)