Pancakes z malinami

Moje Pancakes’y nie powstały spontanicznie. Zaczęło się od gry Papa’s Pancakeria znalezionej na JoeMonster. Po wirtualnie usmażonych naleśnikach przyszedł czas na prawdziwe.

Pancakes to cienkie, okrągłe i małe naleśnik, zrobione z ciasta z dodatkiem środków spulchniających i smażone bez tłuszczu. Archeologiczne dowody wskazują, że naleśniki to prawdopodobnie najwcześniejsze i najbardziej powszechne rodzaje żywności zbóż jedzone w prehistorycznych społeczeństwach. Wykorzystywano mąki nasion zmieszane z mlekiem i jajami, pieczone na gorącym kamieniu lub w płytkich garnkach glinianych na otwartym ogniu, a wszystko po to oby tworzyć smaczny i pożywny posiłek.

Przepis:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka maślanki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju.

Pancakes’y można podawać z wieloma dodatkami. Ja akurat pokusiłam się na maliny, które o tej porze roku są tylko mrożone.

Sos malinowy:

  • filiżanka malin mrożonych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody

Maliny bardzo szybko się rozmrażają, ale można je wyjąć wieczorem i wstawić do lodówki. Przy pomocy widelca rozgnieść maliny z cukrem, dodać łyżeczkę wody i wymieszać. Gotowym sosem polewać Pancakes’y.

Pancakes’y smakują jeszcze lepiej niż wyglądają, a zdjęcia mówią same za siebie. Idealna propozycja na sobotnie śniadanie z kawą.

5 komentarzy do wpisu „Pancakes z malinami”

  1. Są przepyszne. Zrobiłam je wczoraj i dzisiaj. Ale niestety nie potrafię tak ich przewrócić by nie rozrywały się. Masz na to jakąś radę?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.