Sałatka grecka od kilkudziesięciu lat jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych sałatek w Polsce. Niestety nie zawsze jest to prawdziwa receptura grecka, tylko jej spolszczone wersja. Zamiast prawdziwej fety dodajemy ser solankowy, który jest łatwo dostępny i dość tani w porównaniu z oryginałem. Dziś postanowiliśmy przygotować prawdziwą wersję znanej i lubianej sałatki z Bałkanów. Zobaczcie jak nam poszło :)

Wydawałoby się, że jak sałatka to nie może zabraknąć sałaty – masłowej, lodowej czy rzymskiej. Nic bardziej mylnego. Prawdziwa sałatka grecka jej nie zawiera, a wszystkie wersje zawierające zielone liście sałaty noszą imię sałatek a’la greckich.

Sałatki greckie podawanymi w niektórych polskich lokalach, często przygotowane są na bazie kapusty pekińskiej i majonezu i nie mają nic wspólnego z kuchnią grecką. Poniżej przedstawiamy składniki i przepis prawdziwej sałatki greckiej.

Składniki sałatki

  • 3 pomidory
  • 1 ogórek
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w kółeczka
  • zielona papryka surowa
  • czarne oliwki
  • 120 g sera feta

Dressing

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu + zostawić odrobinę do ozdoby
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Sałatka grecka – jak ją zrobić

Pomidory pokroić w półksiężyce – najlepiej w ósemki. Ogórek umyć, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kółeczka. Paprykę wydrążyć i pokroić w małe paseczki. Ser pokroić w kostkę. Wszystko to wraz z oliwkami umieścić w dużej misce.

Teraz możemy zając się dressingiem.

Oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i oregano umieścić w małym słoiku z pokrywką. W celu dokładnego wymieszania wstrząsnąć energicznie kilka razy. Składniki sałatki polać przygotowanym dressingiem i ostrożnie wymieszać.

Sałatkę grecką nakładać na przygotowane talerze, posypując po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.

sałatka grecka

Pokaż komentarzeClose Comments

11 Comments

  • Krzysiek
    Posted 7 stycznia 2014 at 19:57

    W przepisie są zielone oliwki, a w filmie czarne. Tak mniej więcej ile oliwek?

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 7 stycznia 2014 at 20:13

      Rzeczywiście powinny być w składnikach czarne oliwki. Już poprawiłem.

      Co do ilości, to specjalnie nie podałem ile ma ich być, bo tutaj najlepiej sugerować się własnymi upodobaniami. Jedni wolą więcej, drudzy mniej. Ja do tego konkretnego przepisu kupiłem mały słoiczek oliwek w supermarkecie, w którym jest ok. 150g. oliwek.

  • Mapa Zdrowia
    Posted 7 sierpnia 2013 at 19:38

    Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie na najlepszą sałatkę lata 2013! Więcej na: https://www.facebook.com/MapaZdrowia/app_122792484547539

  • Mapa Zdrowia
    Posted 7 sierpnia 2013 at 19:35

    Wygląda pysznie! :) Wszystkich fanów sałatek zapraszamy do wzięcia udziału w KONKURSIE NA NAJLEPSZĄ SAŁATKĘ LATA 2013! Na zgłoszenia czekamy do 19 sierpnia. Więcej na: https://www.facebook.com/MapaZdrowia/app_122792484547539

  • Dorota
    Posted 23 lipca 2013 at 13:18

    Nie ma to jak wyjść do ogródka, zerwać własne warzywka i kucharzyć :) widać, że fajnie się bawicie robiąc ten program, a Ty z odcinka na odcinek rozkręcasz się :) Pozdrawiam!

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 25 lipca 2013 at 19:55

      Staram sie, aby kazdy kolejny odcinek byl lepszy od poprzedniego. Jezeli widac postepy, to bardzo cie z tego ciesze :) Pozdr!

  • Dotka
    Posted 20 lipca 2013 at 18:24

    To co pokazujesz może jest pyszne ale z prawdziwa sałatka grecką nie ma nic wspólnego oprócz składników.

    Sałatkę grecką układa się warstwami i NIE miesza.
    Nie polewa się tym strasznym dresingiem tylko oliwą z pierwszego tłoczenia.
    Jeśli więc chciałeś podać przepis na prawdziwa sałatkę grecką to tak trzeba było zrobić a tak jest sałatka ale nie grecka.
    Nie dodaje się przypraw oprócz odrobiny oregano.
    Grecy złapali by się za głowy.

  • Kinga Kornacka
    Posted 20 lipca 2013 at 09:03

    Ten błąd z sałatą jest powtarzany chyba nawet bardzo często.
    A wasza sałatka wygląda bardzo apetycznie :)

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 20 lipca 2013 at 09:41

      W smaku też była spoko :)

  • Anna Imioło
    Posted 19 lipca 2013 at 09:27

    fantastyczny przepis, a na dodatek ze składników tak łatwo dostępnych :D

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 19 lipca 2013 at 11:31

      Przepis jest naprawdę fajny i bardzo prosty. Wyznaję zasadę, że skoro ja potrafię zrobić opisywane danie, to każda inna osoba też sobie z tym poradzi :)

Leave a comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.