Czym byłby wypoczynek bez dobrego jedzenia? Wakacyjny urlop, szczególnie dla miłośników smakowitych potraw, to czas rozpieszczania swojego podniebienia. Specjalnie dla Ciebie klub travelowy Travelist.pl przygotował listę najlepszych hotelowych restauracji w Polsce. Do której z nich wybierzesz się w pierwszej kolejności?

 

Restauracja Venti-Tre w Hotelu Regent Warsaw *****

Restauracja znalazła się na naszej liście z powodu… miodu i wyjątkowych potraw kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej, przywołujących na myśl słoneczną Italię. Szef kuchni – Marcin Suchenek, przyrządzając swoje dania, dodaje do nich unikalny miód „Łazienki Gold”, który pochodzi z pasieki znajdującej się na dachu hotelu. W restauracji goście skosztują aromatycznej pizzy z pieca opalanego drewnem, spróbują wyśmienitych makaronów lub zjedzą dania ze świeżych ryb i owoców morza. Venti-Tre to jednak nie tylko niepowtarzalne smaki i aromaty, ale również okazja do podejrzenia pracy kucharzy. Charakterystycznym elementem restauracji jest jej otwarta kuchnia.

venti tre regent warsaw

 

Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn ****

Jedna ze 100 najlepszych restauracji w Polsce wyróżniona w plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants 2015”, znajdująca się w czołówce rankingu, może pochwalić się nie tylko wyszukanymi i aromatycznymi daniami, ale także bogatą historią. W XV-wiecznym Zamku Krzyżackim w Rynie komtur i rycerze zakonni jadali niegdyś upolowaną zwierzynę i ryby z okolicznych lasów i jezior. Do dziś w restauracji serwuje się tradycyjne potrawy z dziczyzny. Szef kuchni – Ireneusz Koniuszek kultywuje rycerskie tradycje i łącząc przyprawy z procesem przygotowania, wydobywa z mięsa wyjątkowe walory smakowe i serwuje dania, których nie znajdziesz w żadnym innym miejscu.

Sprawdź najlepsze oferty wyjazdów z pierwszym klubem travelowym w Polsce – Travelist.pl

refektarz-hotel-zamek-ryn

 

Cafe Oranżeria w Hotelu Kossak ****

Położona na najwyższym piętrze krakowskiego Hotelu Kossak **** restauracja Cafe Oranżeria, to doskonały punkt widokowy, z którego możesz podziwiać panoramę Krakowa. Wnętrze restauracji jest przeszklone, a latem udostępniany jest dla gości dodatkowy taras zewnętrzny. Rozkoszując się więc niebywałymi smakami, będziesz mógł przyglądać się miastu i jego zabytkom. W Cafe Oranżeria kreatywni kucharze, w tym nieprzeciętny szef kuchni – Robert Joachimiak-Szpinda, serwują gościom potrawy z różnych stron świata. Na talerzu przystawek znajdą się więc i jagody goji w rukoli podane z pieczonym serem kozim, pikantnym musem mango i świeżą truskawką, i małże brzytwy marynowane w oliwie podane na sałacie z boczkiem, jabłkiem i chrustem pora. Specjalnością szefa kuchni jest wyjątkowa zupa – consomme z gołębia francuskiego podane z pierożkami z gołębim mięsem. Nie bez przyczyny restauracja otrzymała 3 widelce w plebiscycie „Poland 100 Best Restaurants”. Różnorodność to cecha wyróżniająca to niezwykłe kulinarne miejsce.

cafe-oranzeria-w-hotelu-kossak

 

T-Bone w Grand Hotel Tiffi *****

Elegancka restauracja położona nad brzegiem najdłuższego polskiego jeziora – Jezioraka serwuje wykwintne i lekkie dania oraz potrawy Modern Polish Cuisine. To tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu, której ambasadorem jest Grzegorz Labuda – znany szef kuchni, autor książek kucharskich i zwycięzca konkursu Wine Food Noble Night w 2014 roku. Danie popisowe restauracji to mille-feuille z serca wołowego z flaczkami cielęcymi na sosie z żurku. Wszystkie potrawy przyrządzane są z naturalnych składników i świeżych produktów takich jak ryby z okolicznych jezior, warzywa i warmińskie sery. Obiad w restauracji T-Bone na długo pozostanie w Twojej pamięci i dostarczy niezapomnianych wrażeń kulinarnych.

t-bone-w-grand-hotel-tiffi

Tekst zawiera lokowanie produktu. Powstał we współpracy z portalem Travelist.pl

Pokaż komentarzeClose Comments

2 Comments

  • nietylkopasta
    Posted 25 czerwca 2015 at 10:50 0Likes

    W jednej miałam okazję być – tej w Rynie. Mimo że dawno temu jedzenie wspominam bardzo dobrze. Jedyną wadą jest jej zamkowy charakter i ciemne wnętrze.

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 25 czerwca 2015 at 12:50 0Likes

      Ale taki wystrój/charakter może być również zaletą. Ja na przykład bardzo lubię takie stare, wręcz zabytkowe, wnętrza. :) Jeśli nie lubisz ciemnych wnętrz, to Cafre Oranżeria będzie w sam raz dla Ciebie. :)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.