Młoda kapusta ze śmietaną i koperkiem
Młoda kapusta duszona w śmietanie z dodatkiem koperku bardzo kojarzy się z wczesną wiosną. Myślę, że to dla wielu również powrót do smaków dzieciństwa. W moim przypadku jest to połowicznie, ale jakby nie było, oboje z Jackiem lubimy tę potrawę.
Jest wiele receptur na przygotowanie kapusty, ale nam najbardziej smakuje wersja z dodatkiem śmietany i smażonej cebulki.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 100 ml śmietany 12% lub 18%
- łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
Kapustę obieramy ze zbędnych liści, kroimy na pół, wycinamy głąb i szatkujemy. Jeśli nie macie robota, kapustę można zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i podsmażyć na maśle. Ja od razu robię to w dużym garnku, bo do cebuli trzeba dołożyć kapustę. Dokładnie wymieszać i dusić około 10 minut, aż zmięknie. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką i dodać do garnka. Zagotować. Posolić do maku, dodać koperek i podawać. Można jeść samą, albo jako dodatek do obiadu.
PYCHA! Właśnie zrobiłam :)
Uwielbiam taką kapustę. Wszyscy w domu ją uwielbiają. Polecam również do grillowej kiełbaski
(dzięki za radę w szyciu spódnicy maxi – jeszcze w wersji roboczej)
Super :)
Nie ma za co. Na pewno wyjdzie ładna :)