Makaron a’la Arrabbiata – krok po kroku
Są takie dni, że zwyczajnie się nic nie chce. Myślę, że problem nie jest Wam obcy. W takiej sytuacji najprościej wydaje się jedzenie na wynos, za którym nie przepadamy. Zamiast kolejny raz testować kuchnię lokalną, przypomniał mi się taki oto prosty przepis na makaron z sosem Arrabbiata. Przepis znalazłam na blogu Natalii – http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com, którą miałam okazje poznać na tegorocznym Food Blogger Fest. Przepis jest tak bajecznie prosty, a składniki mamy zawsze w kuchni.
- puszka pomidorów krojonych
- suszona papryczka chilli
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- świeża natka pietruszki
- sól,
- pieprz
- makaron (u mnie kokardki)
Makaron ugotować al’dente. Międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Czosnek drobno posiekać lub rozgnieść. Papryczkę również posiekać i razem czosnkiem dodać do oliwy.
Smażyć na wolnym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.
Dodać pomidory z puszki.
Sos wymieszać i smażyć, aż część wody wyparuje. Dodać sól i pieprz.
Gdy sos wystarczająco zgęstnieje, wyłączyć gaz i wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać posiekaną natka pietruszki.
Taki obiad jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale również szybki. Założę się, że szybciej go ugotujecie, niż przywiozą Wam pizzę z pizzerii.
Super łatwy przepis !!!!!!!!!!!!!!
Super łatwy przepis !!!!!!!!!!!!!!