makaron arrabbiata
||

Makaron a’la Arrabbiata – krok po kroku

makaron arrabbiata

Są takie dni, że zwyczajnie się nic nie chce. Myślę, że problem nie jest Wam obcy. W takiej sytuacji najprościej wydaje się jedzenie na wynos, za którym nie przepadamy. Zamiast kolejny raz testować kuchnię lokalną, przypomniał mi się taki oto prosty przepis na makaron z sosem Arrabbiata. Przepis znalazłam na blogu Natalii – http://zmyslowoprzezswiat.blogspot.com, którą miałam okazje poznać na tegorocznym Food Blogger Fest. Przepis jest tak bajecznie prosty, a składniki mamy zawsze w kuchni.

  • puszka pomidorów krojonych
  • suszona papryczka chilli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • świeża natka pietruszki
  • sól,
  • pieprz
  • makaron (u mnie kokardki)

Makaron ugotować al’dente. Międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Czosnek drobno posiekać lub rozgnieść. Papryczkę również posiekać i razem czosnkiem dodać do oliwy.

makaron arrabbiata

Smażyć na wolnym ogniu, od czasu do czasu zamieszać.

makaron arrabbiata

Dodać pomidory z puszki.

makaron arrabbiata

 

Sos wymieszać i smażyć, aż część wody wyparuje. Dodać sól i pieprz.

makaron arrabbiata

Gdy sos wystarczająco zgęstnieje, wyłączyć gaz i wymieszać z ugotowanym makaronem. Posypać posiekaną natka pietruszki.

makaron arrabbiata

Taki obiad jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale również szybki. Założę się, że szybciej go ugotujecie, niż przywiozą Wam pizzę z pizzerii.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.