Bohaterem dzisiejszego przepisu jest ryba. Ryba nie taka pierwsza lepsza bo będzie to łosoś. Jest to ryba niskokaloryczna, a przy tym bogata w nienasycone kwasy tuszowe omega – 3, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Oprócz tego zawiera pełnowartościowe białko, minerały (magnez, fosfor oraz selen) i witaminy z grupy B i niacynę.

Ryby warto jeść jak najczęściej. Są nie tylko zdrowsze od czerwonego mięsa, ale również bardzo smaczne. Potwierdza to całe mnóstwo różnych przepisów z ich udziałem. Dzisiejszy przepis ma swoje źródło w książce z 1982 roku autorstwa p. Mieczysłwa Łazarka pt.: “Dania rybne”.

Składniki:

  • łosoś pokrojony w dzwonki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżki masła
  • szklanka rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • olej do smażenia
  • łyżeczka cukru
  • 100 g śmietany
  • sól

Dzwonki łososia posolić, posypać mąką i usmażyć na oleju.

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać rosół i mieszać, aby nie powstały grudki. Sos zagotować. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać łyżkę wody. Po chwili dodać cukier, 2 łyżki soku z cytryny oraz sól. Część cytryny można pokroić w plasterki i dodać do sosu. Na końcu wyłączyć gaz i dodać śmietanę. Usmażonego łososia polać sosem. Podawać z ryżem na sypko.

łosoś w sosie cytrynowym

Bon Apetit!

Pokaż komentarzeClose Comments

3 Comments

  • Natalia
    Posted 12 sierpnia 2013 at 20:11 0Likes

    jadłam łososia smażonego na maśle z samym sokiem cytrynowaym :) pyszny. A ten sos na zdjęciu wygląda jak plasterek sera roztopiony :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 12 sierpnia 2013 at 20:47 0Likes

      Sos wyszedł dość gęsty, ale bardzo kremowy. Cytryna + łosoś = poezja :))

  • martawkuchni.blog.pl
    Posted 12 sierpnia 2013 at 10:52 0Likes

    to danie stworzone dla mnie. Lubię takie połączenia:)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.