Jogurtowo-malinowy przekładaniec

Aktualizacja: 10 marca 2021 przez Paula Andrzejewska

Przepis częściowo zaczerpnięty z książki: “143 przysmaki Siostry Anastazji” (uwielbiam Jej przepisy i marzę o kolekcji wszystkich książek, a na razie mam jedną, ów pozycję). Zamiast brzoskwiń użyłam malin, które w zamrażarce mam praktycznie cały rok. Ciasto jest szybkie do wykonania i ładnie się prezentuje.

Na kwadratową/ okrągłą tortownicę:

  • 3 jajka
  • pół szklanki mąki pszennej i 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru kryształu
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Z podanych wyżej składników upiec puszysty biszkopt – 20 minut w 180 stopni C.

  • 300 g malin
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • paczka herbatników
  • galaretka czerwona

Maliny zasypać cukrem, odstawić. Jak puszczą sok przełożyć do blendera dodać kilka łyżek przegotowanej wody, miksować. Masę malinową przełożyć do małego garnka i podgrzewać, ale nie gotować. Wsypać galaretę i wymieszać, aż się rozpuści. Tężejąca masę malinową wyłożyć na biszkopt, schłodzić.

Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i dodać do jogurtu, po czym wyłożyć na masę malinową.

Zanim masa jogurtowa stężeje wyłożyć na wierzch herbatniki. Ciasto odstawić najlepiej na noc. W tym czasie herbatniki zmiękną, a masa stężeje.

Niedługo przygotuję propozycję z brzoskwiniami, czyli przepis w oryginale. A ciasto polecam nie tylko od święta.

5 komentarzy do wpisu „Jogurtowo-malinowy przekładaniec”

    • Przepis to: Truskawkowe pole z książki, strona 312 (“143 przysmaki Siostry Anastazji”). Oryginalny przepis składa się z następujących warstw: ciemny biszkopt, masa jogurtowa, galaretka zielona, masa jogurtowa, truskawki, czerwona galaretka.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.