Rzadko robię fasolkę i właśnie dlatego, jak ktoś mnie pyta “Co ja mam zrobić na obiad?” zawsze odpowiadam, że fasolkę! Owszem, wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, ale trud się opłaca. W dzieciństwie mama, często gotowała fasolkę. Uwielbiałam wyławiać fasolki i zjadałam je w pierwszej kolejność, często zostawiając kiełbaskę w miseczce, krzyczałam: “Zjaaaadłam..!!”. Takie są moje wspomnienia, a dziś jak już napisałam czasem ją gotuję i najczęściej w miesiącach zimnych. W miesiącach ciepłych, mamy dużo sezonowych warzyw i to raczej z nich korzystam. Tak więc, mamy styczeń i fasolkę na obiad.

fasolka po bretońsku

Niezbędne składniki

  • 500 g fasoli Jaś
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 2-3 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Fasolę namoczyć dzień wcześniej w misce z wodą (woda powyżej poziomu fasoli). Moja babcia czasem nie moczyła wcześniej, tylko wsypywała fasolkę do garnka z wodą, zagotowywała i odstawiała na 3-4 godziny. Ja też najczęściej tak robię. Gdy fasola już odmoczy się gotuję ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego około 20 minut.

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na tej samej patelni, a następnie przełożyć do cebuli. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną kiełbaskę. Do gotującej się fasoli dodać cebulkę, boczek i kiełbaskę. Dodać również kminek. Gotować nadal. Po chwili dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i gotować, aż fasolka na tyle zmięknie, aby można było ją od razu podać, a sos się nieco zredukuje.

fasolka po bretońsku

Wiecie po co dodaje się do fasolki kminek?

Pokaż komentarzeClose Comments

6 Comments

  • Sylwia
    Posted 2 października 2017 at 08:05 0Likes

    Wiemy, żeby nie puszczać bąków:)

  • Marta Masiukiewicz
    Posted 21 stycznia 2014 at 20:06 0Likes

    U mnie w niedzielę się skończyła :) ale z majerankiem. Przyznam, że nigdy do fasoli kminku nie dodawałam dlatego następnym razem wypróbuję :)

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 22 stycznia 2014 at 15:50 0Likes

      Ja też często dodaję majeranek, ale kminek obowiązkowo :)

  • nathaliae
    Posted 21 stycznia 2014 at 14:13 0Likes

    Żeby nie było nieprzyjemnych efektów dźwiękowych ! ;D

    • jakpomasle
      jakpomasle
      Posted 21 stycznia 2014 at 14:28 0Likes

      dokładnie, a najlepsze jest to, że to działa ;)

      • nathaliae
        Posted 21 stycznia 2014 at 17:32 0Likes

        I dobrze, bo fasolka jest pyszna ale to co się dzieje po niej w przewodzie pokarmowym nie jest już takie fajne ;p

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.