Home Kuchnia Ciasta Szybkie ciasteczka francuskie

Szybkie ciasteczka francuskie

1 min read
4
0

Zawsze w lodówce mam „rolkę” gotowego ciasta francuskiego i kiedy goście w progu przygotowuję takie oto ciasteczka. Z jednego płata ciasta wychodzi około 20 takich ciasteczek. Do ciastek można dodać sezonowe owoce, ja akurat maliny cały rok mam w zamrażarce. Ciasteczka pieką się niecałe 15 minut (aż wyrosną i się zarumienią) w 210 stopniach C. Czyż nie wyglądają apetycznie?

Składniki:

  • rolka gotowego ciasta francuskiego
  • sezonowe owoce (ja użyłam malin o odmianie deserowej, które sama mrożę)

Tak jak napisałam, prawie nie trzeba nic robić, aby upiec takie pyszności. Dla mnie bomba!

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

4 komentarze

  1. ann

    25/01/2013 at 14:27

    jest tutaj już przepis?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/01/2013 at 21:43

      Przepisu w zasadzi nie ma, bo ciasteczka trzeba zrobić z gotowego ciasta francuskiego. Wpis uzupełniłam o składniki. W pierwszej części jest opis.

      Reply

      • Wiola

        14/06/2013 at 13:47

        Witam, a jak zrobić żeby ta malinka tak się fajnie „zapadła”? Czy wycina się dwa prostokąty (jeden z dziurką) i nakłada jeden na drugi? Czy ciasta nadają się do przechowywania?

        Reply

        • jakpomasle

          jakpomasle

          15/06/2013 at 15:00

          Nie wycinałam dziurki. Po prostu na kwadraty ciasta położyłam malinkę i zapiekłam. Ciasto zaczęło rosnąć wokół malinki co sprawia wrażenie jakby właśnie były dwie warstwy. O tej metodzie (wycinania dziurki i nakładania na siebie ciast) przeczytałam kiedyś w książce „Szkoła pieczenia”. Ciasteczka z obrazka miały dużo owoców, które są ciężkie, a boki ich były bardzo wysokie. Przy jednej malince nie ma potrzeby nakładania drugiej warstwy.
          Aha, dodam jeszcze, że moje maliny to odmiana deserowa – nie mają prawie wcale soku, a przy takich ciastkach jest to nawet wskazane. Sok puszczony przez owoce może sprawić, że ciasto francuskie nie urośnie tak wysoko.

          Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …