Szybkie ciasteczka francuskie

Zawsze w lodówce mam „rolkę” gotowego ciasta francuskiego i kiedy goście w progu przygotowuję takie oto ciasteczka. Z jednego płata ciasta wychodzi około 20 takich ciasteczek. Do ciastek można dodać sezonowe owoce, ja akurat maliny cały rok mam w zamrażarce. Ciasteczka pieką się niecałe 15 minut (aż wyrosną i się zarumienią) w 210 stopniach C. Czyż nie wyglądają apetycznie?

Składniki:

  • rolka gotowego ciasta francuskiego
  • sezonowe owoce (ja użyłam malin o odmianie deserowej, które sama mrożę)

Tak jak napisałam, prawie nie trzeba nic robić, aby upiec takie pyszności. Dla mnie bomba!

16 komentarzy do wpisu „Ciasto szefowej

  1. Ja piec nie bardzo umiem, ale dzielimy się z mamą robotą przy pieczeniu na pół. Więc u mnie będą: sernik, makowiec, piernik, cappucino oraz mój wymysł biszkopt z masą czekoladową a na wierzch polewa z czekolady w której to polewie będą się pysznić rodzynki wcześniej moczone w alkoholu :) do tego oczywiście kilka rodzajów ciasteczek, szyszki no i nie może zabrknąć wafla :)

  2. Paula mam pytanie dotyczące Twoje biszkoptu – zawsze ubijasz całe jaja? Bo mnie mama nauczyła ostatnio że najpierw białka ubić z cukrem na sztywno a potem dodawać po 1 żółtku – ciasto wychodzi duże i puchate :)

    • Odkąd mam robota, który ma mieszadło o ruchu planetarnym ubijam całe. Po prostu wrzucam je i czekam :)
      Myślę, że metoda twojej mamy też jest dobra. Tak na prawdę, każda jest dobra, jeśli ciasto ładnie rośnie.

  3. U mnie to ciasto nazywa się -Balowe”. Wierzch lepiej posypać czekoladą-pycha.
    Ja bym tyle kakao nie sypała,jeśli tak to nie aż tyle.
    Przykład: spróbujcie zjeść łyżkę kakao podusicie się :)

    • Autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis napisała, że kakao (wiadomo, że gorzkie) przełamuje słodycz ciasta. I trudno mi się nie zgodzić.Kakao nie jest tak dużo jak się wydaje – jest świeżo posypane, a ciasto jedzone łyżeczka, nie da skutku jedzenia cynamonu:)
      Czekoladę często trę na wierzch ciasta, ale ostatnio był 3 Bit w tej wersji. U nas kakao się sprawdziło:)

    • Autorka bloga z którego zaczerpnęłam przepis napisała, że kakao (wiadomo, że gorzkie) przełamuje słodycz ciasta. I trudno mi się nie zgodzić.Kakao nie jest tak dużo jak się wydaje – jest świeżo posypane, a ciasto jedzone łyżeczka, nie da skutku jedzenia cynamonu:)
      Czekoladę często trę na wierzch ciasta, ale ostatnio był 3 Bit w tej wersji. U nas kakao się sprawdziło:)

  4. U mnie to ciasto nazywa się -Balowe”. Wierzch lepiej posypać czekoladą-pycha.
    Ja bym tyle kakao nie sypała,jeśli tak to nie aż tyle.
    Przykład: spróbujcie zjeść łyżkę kakao podusicie się :)

Dodaj komentarz