Desery

Pieczone kiwi z jabłkami

Zapiekanka kiwi

Dziś Walentynki i w związku z tym przygotowałam lekką propozycję deseru/przystawki. Ostatnio mam lekkiego bzika na punkcie kiwi i chętnie wykorzystuję je w różnych przepisach. Jak pewnie pamiętanie, kilka dni temu był torcik kiwi z okazji pierwszego roku bloga, teraz dzisiaj zapiekanka z kiwi, a w lodówce chłodzi się już deser. Również z kiwi :)

Dzisiejsza zapiekanka miała być na początku klasyczną zapiekanką z jabłek i ryżu (smak mojego dzieciństwa), ale pomyślałam, że warto dodać coś jeszcze. W pierwszej chwili pomyślałam o brzoskwiniach, ale ostatecznie stanęło na kiwi.

Do przygotowania zapiekanki potrzebujemy:

  • 3 torebki ryżu (ja używam paraboiled)
  • 6 małych jabłek
  • 6 kiwi
  • cynamon mielony
  • cukier
  • śmietana
  • masło do smarowania

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jabłka obieramy i ścieramy na wiórki. Obrane kiwi kroimy w plasterki. Następnie naczynie żaroodporne nacieramy masłem i przystępujemy do przekładania zapiekanki w poniższej kolejności:

  1. ryż
  2. kiwi
  3. jabłka
  4. ryż
  5. kiwi
  6. jabłka
  7. ryż
  8. jabłka
  9. cynamon
  10. kiwi
  11. cukier

Piekarnik należy nagrzać do 200° C. Zapiekankę pieczemy około 45 minut. Przez pierwsze 30 minut zapiekałam pod przykryciem, na ostatni kwadrans bez pokrywki. Dzięki temu górna warstwa robi się lekko chrupka.

Upieczoną zapiekankę polewamy słodką śmietanką (u mnie 12%) i posypujemy cukrem.

Przepis dodaję do akcji:

 

Walentynki 2013 - czym to się je?

 

1 Comment

1 Comment

  1. Piotr Frączewski

    16/04/2013 at 09:32

    Dzieci z Afryki by nie pogardziły! Proponuję użyć batatów zamiast kiwi :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top