Zupa smoka czyli pomidorowa z chilii
Inspiracją do przygotowania tej zupy była zupa zaserwowana w japońskiej knajpie. Razem z mężem mieliśmy okazję zjeść piekielnie ostrą zupę. Zachwycona smakiem postanowiłam sama przygotować takową na wzór oryginału. Efekt jest taki, że odkąd pierwszy raz przyrządziłam „nową pomidorową” innej już nie jemy.
Potrzebujemy (na 3 litrowy garnek):
- puszka pomidorów rozdrobnionych
- 1 papryka (czerwona lub zielona)
- pół łyżeczki chili (kwestia smaku)
- sól
- bulion lub kostka rosołowa
- ziele angielskie
- cebula
- makaron nitki
Zupę gotujemy na bulionie lub z kostki rosołowej. Do wody wrzucamy paprykę, posiekaną cebulę i ziele angielskie, gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki. Po zagotowaniu wsypujemy chili oraz sól do smaku. Ja ta zupę podaję z makaronem nitki, ale wyśmienita też jest z krewetkami królewskimi.