muffinki przepis podstawowy
||

Muffinki – przepis podstawowy

W ostatnim czasie możemy zaobserwować istny szał na muffinki, które rządzą wśród cukierniczych specjałów. Muffinki znajdziemy w ofercie praktycznie każdej kawiarni, kafejce i cukierni. Wydaje mi się, że moda na nie,  która głównie dzięki telewizji przywędrowała do nas z zachodu, chyba na dobre się zadomowiła.

Kupne muffinki mają kilka wad. Przede wszystkim ich smak często odbiega od naszych oczekiwań, a gdy kupujemy je w kawiarniach w centrach handlowych, to ich cena potrafi porazić. Nie rozumiem dlaczego jedna mała babeczka potrafi być taka droga. No i nie zawsze wiemy co jest w ich składzie. Skutecznie mnie do odstrasza od kupowania tych popularnych babeczek w kawiarniach.

Postanowiłam, że zrobię własne babeczki i przetestowałam kilka przepisów, aż w końcu na ich podstawie opracowałam własną recepturę. Babeczki, na które przepis prezentuję poniżej zawsze się udają, a składniki niezbędne do ich przygotowania są tak niewyszukane, że praktycznie zawsze mamy w kuchni.

Składniki na 24 muffinki

Poniżej przedstawiam mój przepis podstawowy, którego używam jako bazy dla muffinek różnego typu. Z podanych składników wychodzi 12 dużych babeczek lub 24 małych (u mnie na zdjęciu są właśnie te małe):

  • pół kostka margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • kilka rodzynek
  • 1 jajko
  • łyżka rumu lub dowolnego aromatu

masa do ciasta muffinki

Jak zrobić muffinki – przepis krok po kroku

Zaczynamy od roztopienia margaryny lub masła (w zależności co mamy w lodówce). Następnie mieszamy w misce wszystkie sypkie składniki i dodajemy pozostałe. Wymieszać powoli i niezbyt dokładnie, mogą zostać grudki.

muffinki przepis podstawowy

Przy pomocy dwóch łyżek napełniamy papierowe kokilki masą. Dla dekoracji (i urozmaicenia smaku) układamy po 3-4 rodzynki na wierzchu każdego ciastka. Piekarnik musimy nagrzać do 200 stopni. Muffinki należy piec około 20 minut.

Nasze babeczki polecam podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

muffinki przepis podstawowy muffinki przepis

Zobacz videoprzepis – jak zrobić muffinki :)

Powyższy przepis można wykorzystać na wiele sposobów. Możemy dodawać różne składniki, które mamy pod ręką, np. suszone i rozdrobione owoce, świeże owoce, bakalie, orzechy, zboża. Osobiście polecam muffinki z czekoladą, które są moimi ulubionymi.

Napiszcie jak Wam się udały muffinki zrobione wg powyższego przepisu. Czekam też na Wasze propozycje na pyszne dodatki do muffinek. :)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

203 komentarze

  1. Dlaczego zamiast przepisu na muffinki, jest przepis na ciasto śliwkowe?
    Zawsze wracałam do tego przepisu, a tu niespodzianka :)

  2. Kilka razy robiłam te muffinki i za każdym razem nie urosły nawet pół centymetra . Robię wszystko wg przepisu . Nie wiem gdzie błąd .

  3. wszystko fajnie tylko proszę mi podpowiedzieć jaką temperaturę mam mieć masło w czasie łączenia z resztą składników. Rozpuszczamy, ale chyba raczej czekamy aż przestygnie?:)

    1. Temperatury nigdy nie mierzyłam, ale podczas rozpuszczania na gazie nie pozwalam aby się zagotowało. Masło topię na wolnym ogniu, aż się prawie rozpuści. „Prawie” ponieważ wyłączam gaz w momencie, aż pozostanie kawałek nieco większy niż pięciozłotówka, który sam się po chwili rozpuści. Takie masło jest dobrze ciepłe, ale nie gorące. Dla pewności, można odstawić na 1-2 minuty aby lekko ostygło.
      Podczas rozpuszczania w mikrofalówce, masło nagrzewa się nierównomiernie i miejscami będzie gorące, a miejscami zimne. Trzeba wtedy dłużej potrzymać i ostudzić przez 3-4 minuty.

      1. Dzięki. Rozpuściłam i dodałam mleka:) Wyszły pyszne,łatwe w wykonaniu. Idealne do robienia z 3-letnią córeczką:) Dziś robimy na kefirze.

  4. Babeczki wyszły przepyszne! Ja wzbogaciłam je kandyzowaną skórką pomarańczową. Ponieważ, znikły szybciutko, jutro kolejna porcja… Dzięki za przepis, na pewno przekażę innym. Pozdrawiam :)

  5. Muffinki zrobiłam w papierowych papilotkach , do środka dodałam posiekaną czekoladę z orzechami , słuchajcie wszyscy , to jest przepyszne , super przepis , zapisze go do ulubionych :-) mniam

  6. Witam poszukuje tych cudownych szarych papilotek niestety nigdzie ich znaleźć nie mogę. Można prosić o namiary na sklep?

    1. Te szare papilotki to są te niebieskie, tylko zdjęcie jest tak przerobione kolorystycznie. Te niebieskie w gwiazdki kupiłam w sklepie Scandi Loft. Być może mają i szare :)

  7. Ja zawsze robię z tego przepisu, pomaga mi mój pięcioletni syn i zawsze nie może się doczekać kiedy się upieką. A moj mąż ciagle pyta „kiedy będą twoje pyszne mufinki?”

    1. My też bardzo je lubimy robić i jeść. To są jedne z tych ciastek, które przygotowuję jak nie mam pomysłu na niespodziewanych gości, bo składniki zawsze mam w domu.

      1. Muffinki są większe i zwykle są z np. borówkami lub czekoladą. Babeczki są małe i mają na wierzchu dekorację z bitej śmietany albo masy cukrowej.

  8. Postanowiłam, że przetestuję wszystkie przepisy na muffinki, żeby znaleźć ten jedyny i wyjątkowy. Dzisiaj biorę się za powyższy, więć mam nadzieję, żę w końcu moje oczekiwania zostaną spełnione ^^

    1. Osobiście nie próbowałam, ale myślę, że jeśli zachowasz proporcje wagowe to muffinki wyjdą równie smaczne jak w przepisie.

    2. Ja tak robie zawsze i wychodza jeszcze lepsze niz z normalnym mlekiem :) do tej pory robilam z olejem ,dzis zrobie z margaryna,podobno z margaryna wychodza bardziej puszyste. Pozdrawiam

  9. Obiecałam sobie, że jeśli muffiny mi wyjdą to napiszę komentarz – chyba nie musze pisać że wyszły? ;) I to na prawdę świetne. To były moje pierwsze, więc tym bardziej się cieszę :) I na pewno kolejne też powstaną na bazie tego przepisu.
    Pozdrawiam :*

  10. Najlepsze muffinki jakie jadłam. A najlepsze, że można je zrobić na sto różnych sposobów. Dzisiaj piekłam je razem z trzyletnim synkiem, dostał najważniejsze zadanie czyli miał dodać na wierzch każdej muffinki czekolady. :)

  11. zawsze korzystam z Twojego przepisu, trochę go tylko modyfikuję :D dodaję o połowę mniej proszku do pieczenia i cukru; właśnie pieką się z bananem, gruszką i mleczną czekoladą, no i zamiast tradycyjnego aromatu dodałam cukier cynamonowy

    1. Ja również często zmieniam przepisy pod swoje upodobania. Cieszę się, że receptura się przydaje i przede wszystkim smakuje :)

    1. Super. Takie sprawdzone przepisy warto zapisywać. Mimo, że wszystko mam na blogu, to często notuję takie receptury.
      pozdrawiam :)

  12. Minęło 20 minut a one nadal blade.
    Ja robię właśnie z budyniem i kruszonką taką jak na drożdżówkę.

      1. Super! Przepis jest na prawdę dobry i wypróbowany. Piekarniki różnych marek inaczej pieką i najlepiej obserwować ciasto albo sprawdzać patyczkiem.

  13. Witam, czy mogłabyś podać w czym podajesz muffinki na ostatnich zdjęciach? Ponieważ wyglada to bardzo efektywnie i chetnie sama bym takiego sposobu spróbowała. :)

    1. Papilotki kupiłam przez internet. Jest dużo takich fajnych wzorów. Nie chcę podawać publicznie nazwy sklepu dlatego napisałam na twój adres mailowy. Pozdrawiam :)

  14. muffinki ciągle mi sie przyklejają do papierka i nieda sie reszty odkleić zostaje tyko pół muffinki zostaje do zjedzenia …. i co dalej …

  15. Właśnie dzisiaj zrobiłam te muffinki z makiem i pianką cytrynową. tu już z 8 raz, jak je robię i zawsze wychodzą ;) zastanawiam się tylko nad jednym: czy istnieje możliwość przerobienia tego ciasta na muffiny wykwintne, bez cukru? może cukier zastąpić mąką? fajnie by było dorzucić jeszcze trochę mąki, np. żytniej, żeby wyszły trochę cięższe. Czy to dobry pomysł? :)

    1. Cukier najlepiej zastąpić miodem, można też dodać banana, który też osłodzi babeczki. Wyczytałam w internecie, że niektóre osoby cukier w ciastach zastępują masą daktylową (rozgotowują daktyle i miksuję na gładką masę). Miód, banan czy daktyle zmienią nieco smak ciasta, ale czasem warto eksperymentować.
      Na żytniej kiedyś próbowałam usmażyć naleśniki i wyszła z tego kulinarna klęska! Być może w muffinach by się sprawdziła, ale osobiście wolałabym dodać mąki razowej, najlepiej takiej z pełnego przemiału :))

  16. Właśnie dzisiaj zrobiłam te muffinki z makiem i pianką cytrynową. tu już z 8 raz, jak je robię i zawsze wychodzą ;) zastanawiam się tylko nad jednym: czy istnieje możliwość przerobienia tego ciasta na muffiny wykwintne, bez cukru? może cukier zastąpić mąką? fajnie by było dorzucić jeszcze trochę mąki, np. żytniej, żeby wyszły trochę cięższe. Czy to dobry pomysł? :)

  17. zawsze sie sprawdzaja oststnio zamiast maki uzylam maki chlebowej aby byly takie do przygryzania na grila zrobily furore :) adzisiaj na obiad byl schab w sosie wlasnym i muffiny chlebowe zwykle i razowe bylo 18 szt nie ma zadnej :)

  18. zawsze sie sprawdzaja oststnio zamiast maki uzylam maki chlebowej aby byly takie do przygryzania na grila zrobily furore :) adzisiaj na obiad byl schab w sosie wlasnym i muffiny chlebowe zwykle i razowe bylo 18 szt nie ma zadnej :)

  19. nie polecam, wyszły mi zakalce, miałam zabrać na imprezę , niestety obeszliśmy się smakiem. Temperatura moim zdaniem za wysoka, bo spiekły się z wierzchu a w środku surowizna

    1. Musiałaś przygotować coś nie tak. Przepis jest sprawdzony wielokrotnie przeze mnie i przez wiele innych osób. Zrób uważnie jeszcze raz, na pewno wyjdą.

    2. ziwne bo mi wyszły za pierwszym razem. Trzeba ich pilnować bo każdy ma inny piekarnik. U mnie nie siedziały te 20 jak jest podane w rzepisie i w sumie już po 15 minutach były dobre ale dla pewności siedziały jeszcze 2 minuty.

    3. ziwne bo mi wyszły za pierwszym razem. Trzeba ich pilnować bo każdy ma inny piekarnik. U mnie nie siedziały te 20 jak jest podane w rzepisie i w sumie już po 15 minutach były dobre ale dla pewności siedziały jeszcze 2 minuty.

  20. Przepis banalnie prosty a Muffinki pyszne! Nawet teściowa się zajadała ze smakiem, co nie często się zdarza :)!

  21. Przepis rewelacyjny, polecam. Piekłam z tego przepisu 3 tygodnie temu. Nie zapisałam go nigdzie, a naszło mnie na muffinki. Z paniką zaczęłam przeszukiwać archiwum, uff udało się jak widać, zatem idę do kuchni, pozdrawiam.

    1. He he, cieszę się. Ja ważne przepisy zapisuję na małej karteczce i zwieszam na lodówce albo w specjalnym zeszycie. Będzie dla pokoleń:)

  22. Pyszne :). Wczoraj w poszukiwaniu przepisu na muffinki trafiłam tutaj – dzisiaj piekłam z przepisu podstawowego i wyszły fantastyczne – a to moje pierwsze w życiu :). Ja upiekłam waniliowe z rodzynkami, z kakao, z cynamonem i jabłkiem oraz sokiem z pomarańczy i mieszanką keksową owocową. Dziękuje za ten przepis.

    1. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził. Jak na pierwszy raz to ważne, aby się nie zniechęcić. Pozdrawiam:)

  23. Kupiłam papierki do Muffinek i zrobię na pewno. Fajna stronka. Często korzystam z przepisów. Bardzo za nie dziękuję.

  24. zrobiłam je tydzień temu: jedne z kakao i orzechami, drugie z jabłkami i karmelem. były przepyszne! wyrosły takie duże :) dzisiaj też je robię- tym razem z gorzką czekoladą i duużą ilością kakao :)

  25. Wyszły za pierwszym razem:) Wyrosły fantastycznie. Robiłam z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem kakao, czekoladą i orzechami laskowymi. Dzięki za przepis.

  26. świetny przepis jako baza, ja dodałam kakao, orzechy laskowe i czekoladę :) żadnych zakalców i ciasto ładnie rośnie

  27. Zrobiłam te muffinki ale chyba nie wyszly tak jak tobie! Dodam ze jestem poczatkujaca kucharka. Nie wiem co zrobilam źle ale sa za bardzo zpieczone z wierzchu ale nie dajace odkleic sie od foremki, w srodku wilgotne. W smaku dobre. Ale jaki blad popelnilam? Moze za duza temperatura? Albo za długo sie piekly? prosze o pomoc.

    1. A piekły się na środkowym poziomie piekarnika, czy wyżej górnej grzałki? Być może za wysoka temperatura albo za długo pieczone?

  28. Zrobiłam właśnie mufinki wg tego przepisu dodając pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę i kawałki jabłka, pycha!! Polecam taką kombinację i dziękuję za przepis:)

  29. Pyszne muffinki. Ja zrobiłam z dodatkiem miodu. Świetny przepis, cała rodzinka się zajadała.Mam pytanie czy mogłabyś wstawić przepis na ciasto 3bit Jeżeli ten przepis był tak dobry to na 3bita pewnie też :)

  30. właśnie wyciągnełam z piekarnika…córeczka miała łzy w oczach jak powiedziałam,że niejadalne zakalce wyszły.Przepisu nie polecam

    1. Przykro mi, że babeczki się nie udały, ale na pewno nie jest to wina przepisu. Jeśli wyszły zakalce musiała Pani piec je za krótko, w zbyt niskiej temperaturze, a może w trakcie pieczenia ktoś otworzył piekarnik?
      Ja zawsze używam dobrej mąki i świeżych jaj. Muffinki zawsze mi wychodzą. Pozdrawiam

    1. Być może za mało proszku, ale wiele też zależy od mąki. Zdarzyło mi się nie raz robić ciasto, które robię często i w ten sam sposób i zwyczajnie coś nie wychodzi. Jeden składnik a potrafi zepsuć wszystko.

  31. zboŻa….!!! nie zborza.. matko dbajcie na tych blogach o poprawność. Nie mówię już, o przecinkach i stylistyce,bo tu już wychodzi oczytanie i wykształcenie..

  32. Jestem pod wrażeniem łatwości w wykonaniu babeczek. Zawsze kupowałam gotowe. Po przeczytaniu PANI przepisu stwierdziłam że sama spróbuję i niespodzianka. UDAŁY SIĘ !!!! Wyrosły przepiękne ,dodałam kawałki czekolady oraz trzy płaskie łyżeczki kakao,polewe zrobiłam z białej czekolady. Wyszło mi 15 dużych babeczek PYCHA. Baaaardzo dziękuję za wspaniały przepis.

  33. Przepis szybki, prosty, a ile przyjemności później ma rodzina haha. Moje muffinki wyszły poprostu pyszne, przepis trafia do moich ulubionych :D. Dziękuje i pozdrawiam

  34. ostatnio je robilam i wyszly bardzo fajne:) a dzis nie chca sie odkleic od pepitki:( wiesz moze czym to jest spowodowane?

    1. Hm, trudno powiedzieć. Czy były studzone w piekarniku czy po za? Może zależy to od tłuszczu (masła), czy było takie samo?

  35. Przepis jest bardzo prosty,babeczki wyrosły,są miękkie ,ale dla mnie osobiście są za ciężko strawne. Za to mój Tata nie ma zastrzeżeń :)

    1. No cóż, nie mogę odpowiadać za czyjeś umiejętności a raczej ich brak, tym bardziej, że przepis jest banalny. Niespełna 80 komentarzy potwierdza, że przepis jest udany i to mi wystarczy! Pozdrawiam – Paula

  36. Super przepis : ) Zawsze boję się robić muffinki z internetowych przepisów, bo wielokrotnie wychodziły mi niesmaczne placki. Trochę go zmieniłam, zamiast margaryny dałam olej, dosypałam kawałków czekolady, nie rodzynek, ale babeczki wyszły pyszne. Dziękuję! : )

  37. Dziękuję za fantastyczny przepis – rodzynki i rum zastąpiłam czekoladą i kakaem. Muffinki zagościły na stoliku w moim domu nie tylko na święta, ale też stanowiły świetny dodatek na Sylwestra i… zwykły, szary dzień. Rodzina i przyjaciele są zachwyceni:)

  38. Babeczki wyśmienite! Wprost rozpływają się w ustach :) Dziękuję Ci za ten przepis, będę po niego często sięgać :)

    1. Po wymieszaniu sypkich składników połączyć z „mokrymi” składnikami czyli z rozpuszczonym masłem oraz mlekiem i jajkiem.

  39. Z podanych składników wyszło mi.. 48 muffinków!! Ale tych mini ;) Pięknie wyrosły, pyszne, puszyste i wilgotne w środku. Dodałam kropelki czekoladowe i cukier waniliowy(którego smak uwielbiam!), dla mnie przecudowny przepis – prostota przepisów na muffinki zachwyca :)

  40. po zmieszaniu sypkich skladnikow, obojetnie w jakiej kolejnosci dodaje tłuszcz, mleko i jajko, (czy moze wszystko na raz?) jajko całe?

  41. Wyszły pycha!!! Co prawda zamiast margaryny dodałam 1/4 szklanki oleju, ale wyszły rewelacyjnie! Dzięki za przepis:-)

  42.  Mam pytanie: Czy kokilki należy całkowicie wypełnić masą czy tylko do połowy? Nie chciałabym żeby ciasto wyszło surowe:/ Dziękuję z góry za odpowiedź!

    1.  Ja dodaję ciut więcej niż połowę kokilki. Surowe na pewno by nie było, ale foremka całkowicie wypełniona masą bardzo wyrośnie, że w trakcie pieczenia może się „wlać”. Pozdrawiam

  43. Co z roztopioną margaryną? Roztopić na kuchence i wlać do reszty składników? Przecież będzie gorące…. Można dokładniej tą część przepisu… Błagam!!

    1.  Tak. Margarynę (może być masło) roztopić albo na kuchence albo w mikrofali i wlać. Nie jest aż tak gorące, aby coś nie wyszło. Dla pewności można na chwilę odstawić aby lekko ostygło, jednak ja powoli wlewam od razu.

  44. Witam, mam zamiar upiec te muffinki chłopakowi na urodziny zamiast tortu… będzie ich 26, bo tyle lat kończy i w związku z tym mam do Pani pytanie: jakiej wielkości były Pani papilotki? Kupiłam takie o średnicy 7 cm i zastanawiam się, czy jedna porcja ciasta wystarczy na zrobienie 26 muffinek w takiej wielkości papilotkach… ;) czy muszę zrobić aż podwójną porcję, żeby wyszło tyle muffinek, ile chcę? :)

    1.  Moje foremki były mniejsze – miały około 5 cm. Myślę, ze powinna Pani zrobić z podwójnej porcji. Powinno wyjść akurat.

      1. Dziękuję bardzo za odpowiedź, mam nadzieję, że mi wyjdą, bo jestem początkującą kucharką :) pozdrawiam serdecznie! 

  45. BOŻE JAKIE TO PYSZNE! Zrobiłem właśnie porcyjkę, podzieliłem ją na dwie części, do jednej dodalem kakao i piekę z kawałkami białej czekolady z orzechami a do białej porcji dodaję po jednym tofifi. Wyszły nieziemskie ^^ 

  46. NIe wierzyłam ze mi wyjdą ale jestem mile zaskoczona !!!!!!!!! ;-) BOSKIE PO PROSTU !!!!!!!!! zrobiłam połowe  z czekoladą w środku  a druga połowa była z powidłami jabłkowymi :) synek sie zajda az mu sie uszy trzęsą :) Teraz  tylko takie bede robić :) dziękuję za przepis :) 

  47. Wyszły świetne, odrobinkę zmodyfikowałam przepis dodając zmielone migdały. Dwa talerze zostały wymiecione w niecałe 1,5 h. Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie.

  48. Wszystko  ładnie, pięknie, smacznie, tylko sugerując się tym zdjęciem to się trochę namachałam tą trzepaczką- gdzieś tak do rana :)

  49. własnie pierwsza partia wyszła z piekarnika, wyglądają zniewalająco :) postanowiłam upiec wersję waniliowa z pokruszoną ciemną czekoladą oraz wersję cynamonowa z drobno pokrojonym jabłkiem. Mniam Mniam :D

    1.  Bardzo się cieszę, że mój przepis się podoba i babeczki wychodzą:) Dla takich chwil warto gotować, piec i publikować. Pozdrawiam:)

  50. Wyszły pyszne tylko mam pytanie – być może to przez temp. pieczenia – mam prodiż góra moich babeczek jest pięknie zarumieniona, chrupiąca a przez to twardawa. Utworzyła się na nich taka skorupka ;) 

  51. A czy ciasto mogę zrobić w czwartek,a w sobote tylko wstawić do piekarnika .?

    A jak tak,to przez ten czas gdzie te ciasto przechować . ?

    1. Radziłabym upiec ciasteczka i przechować je w lodówce. Ostatnio zrobiłam 24 muffinki i też stały około 2 dni. Nic się z nimi nie stało i smakowały tak samo jak pierwszego dnia.
      Jeśli mają być dłużej przechowywane, ja zwyczajnie je zamrażam.

  52. właśnie skończyłymy jeść pierwsza partię – robiłam z córeczką bo bardzo chciała pomagać i chociaż margaryna została na parapecie , to i tak są pyszne :D

    1. Może za dokładnie ciasto zostało wymieszane? Ja mieszam aż składniki się połączą, ale nie na gładką masę, tylko tak aby powstały grudki.

  53. właśnie skończyłam robić i jeść:D Osobiście dodałam pół opakowania cukru waniliowego i wyszły smaczne i normalnie urosły, jednak nie sugerowałam się czasem wyznaczonym powyżej, tylko sama ich „pilnowałam” :P myślę, że moje robiły się około 30 min. :)

  54. Dziękuję za pozytywne komentarze. Przepis na prawdę jest sprawdzony i niezawodny. Może stanowić bazę do przygotowania mufinek z konfiturą, orzechami, owocami, makiem i z czym tylko zamarzymy.
    Jeszcze raz polecam:)

  55. Witam, musiałam wypróbować nową muffinkową blaszkę i wybór padł na ten właśnie przepis… wyszły przepyszne – puszyste, mięciutkie, jednym słowem – idealne ;)!!! I już tylko okruszki zostały ;);P!

  56.  cudowny przepis. ja zrobilam z czekolada i aromatem waniliowym i wyszly pyszne,slodkie i pachnace! urosly niesamowicie ;)

  57. jakaś totalna beznadzieja …
    1. są nie smaczne
    2. nie chcą rosnąć
    3. nawet 30 minut w piekarniku na 200 stopni im nie wystarcza 

    1. Ja myślę, że to nie wina przepisu, ale gdzieś indziej popełniłaś błąd. Przecież zdarza się, że czasem „coś” nie wychodzi.
      Osobiście próbowałam ten przepis i moje muffinki wyszły smaczne.

  58. Muffinki są rewelacyjne. Ja dodałam kawałki banana, połamaną drobno czekoladę i aromat pomarańczowy-wyszły przepyszne.Oczywiście dodatki każdy może dokładać według własnego upodobania. Smacznego!!!!

  59. Pięknie Ci wyszły te muffinki, ja jak robiłam ostatnio to polałam je czekoladą do polewania Fin Car z Lidla, uwielbiam wszystko co czekoladowe, Twoje wyglądają na pyszne, ale zamiast rodzynek to wolałabym kawałeczki czekolady:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.