Super łatwy domowy chleb na zakwasie
Moje pierwsze próby pieczenia chleba były zadowalające, a odbywało się to przy pomocy sklepowych mieszanek. Nigdy nie podjęłam się upieczenia chleba na zakwasie, aż do teraz. Nie wiem dlaczego, ale zawsze mi się wydawało, że przygotowanie zakwasu jest trudne i może mi się nie udać. Dodam, że przygotowywałam już żurek na domowym zakwasie i barszcz czerwony.
Tym razem miałam ułatwione zadanie, ponieważ dostałam zakwas, przepis i dobre opinie od K, za co serdecznie dziękuję :) Zaopatrzona we wszystkie niezbędne składniki, a jest ich niewiele, przystąpiłam do pracy. Chlebek wyszedł tak smaczny, że jestem już pod drugim jego pieczeniu. Najlepsze w nim jest to, że można dosypać dowolnych ziaren do środka i jest na prawdę bardzo łatwy do upieczenia. A do tego długo poleży, o ile wcześniej go nie zjemy :)
Co prawda, ja dostałam zakwas, ale możecie go sami zrobić.
Zakwas – składniki:
- 1 szkl. mąki żytniej 2000
- 1 szkl. letniej wody
Składniki na zakwas należy wymieszać i zostawić na na 8 godzin (najlepiej na noc) w lodówce.
Składniki na ciasto chlebowe:
- 3 szkl. letniej wody
- 1/5 kostki drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 0,5 szkl. słonecznika
- 0,5 szkl. siemienia lnianego
- 0,5 szkl. otrąb
- 1 kg mąki wrocławskiej typ 500 (ewentualnie w tym 1-1,5 szkl. mąki orkiszowej)
Jak zrobić chleb na zakwasnie
- Składniki sypkie – mąkę, ziarna, otręby oraz sól wymieszać.
- Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i razem z zakwasem wlać do pozostałych składników.
- Wymieszać dokładnie i mniej więcej 3 łyżki ciasto przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Będzie to nasz zakwas na następny chleb, a możemy go przechowywać nawet 2 tygodnie.
- Ciasto chlebowe przykryć ściereczką i odstawić na 2 h. Najlepiej jest je przełożyć do dużej miski, bo będzie dość intensywnie rosło.
- Po tym czasie, ciasto przełożyć do dwóch posmarowanych keksówek i znów odstawić na godzinę.
- Chleb pieczemy w dwóch temperaturach. Najpierw w 170’C przez 15 minut, a następnie w 190’C i piec 40 min.
- Po upieczeniu zostawić na 10-15 min w piekarniku.
- Po wyjęciu chleba z foremek, należy go odparować obracając, a na końcu przykryć lnianą ściereczką zmoczoną w zimnej wodzie (10minut).
Wskazówka:
Formę w której będziemy piec chleb, można wysmarować tłuszczem i posypać dowolnymi ziarnami (u mnie mak).
Piekliście już chleb w domu? Co warto do niego jeszcze dosypać?
ale świetnie smakuje z dżemem, lub białym serem ;)
Pestki dyni, suszone śliwki, rodzynki, żurawinę, Wszystko na co się ma ochotę i co posiada się pod ręką. :)
Jacek zanegował suszoną śliwkę, bo jest… słodka. Stawiam na ziarna dyni!