kopiec kreta z wiśniami

Jak zrobić ciasto kopiec kreta z wiśniami?

Ciasto kopiec kreta to czekoladowe ciasto z dodatkiem bananów i warstwy kremowej śmietany z kawałkami czekolady. Kiedyś znane jako proste i smaczne ciasto do przygotowania z pudełka. To też było jedno z moich samodzielnie upieczonych ciast. Pamiętacie mój wpis o ciastach z pudełka? Dziś jednak, przygotowałam kopiec kreta w nieco innej wersji. Słodycz bananów została … Czytaj dalej

placuszki z ryzem na słodko

Placuszki ryżowe na słodko.

Bardzo często robię dla dzieci na podwieczorek różnego rodzaju placuszki. Jest to doskonała forma posiłku, w którym można im przemycić dużo zdrowych składników. W tym przepisie zastosowałam mąkę pełnoziarnista i ryż, który jest bardzo sycący. Placuszki ryżowe podałam na słodko czyli z dodatkiem owoców i posypane cukrem pudrem. Wygląda to bardzo elegancko. Sama lubię jeszcze … Czytaj dalej

drożdżówki z serem przepis

Najlepsze drożdżówki z serem twarogiem: prosty przepis krok po kroku

Tradycyjne drożdżówki z serem kojarzą mi się z czasami szkolnymi. Wtedy to było moje ulubione drugie śniadanie. Żadne pączki, mini pizze czy inne wypieki z dżemem tak nie smakowały jak właśnie puszyste drożdżówki z twarogowym. Teraz, gdy już mam własną rodzinę, często przygotowuję podobne wypieki dla moich dzieci. Sama wciąż je uwielbiam i lubię do … Czytaj dalej

likier kukułkowy nalewka z kukułek

Nalewka z kukułek. Jak zrobić alkohol z cukierków?

Dziś podaję przepis na wykonanie słodkiego likieru z kukułek na bazie znanych cukierków „Kukułka” oraz mleka. W smaku słodki, dość mocny i delikatnie kakaowy. Wielbiciele słodkich alkoholi od razu się nim zachwycą. Likier idealnie pasuje do deserów, lodów w pucharkach. Można też raczyć się samych likierem, który dość mocno rozgrzewa. Takie trunki dobrze się sprawdzają … Czytaj dalej

odrywany chlebek czosnkowy

Odrywany chlebek czosnkowy z mozarellą

Można go jeść samodzielnie. Można maczać w sosie, można go podać z grillowanymi warzywami lub pieczonym mięsem. To od ciebie zależy jak podasz chlebek czosnkowy z mozzarellą. Połączenie czosnku, sera i miękiszu pieczywa jest wyśmienite, a nacięcia sprawiają, że każdy przy stole może oderwać kawałek i cieszyć się tym smakiem. Dla mnie palce lizać! Składniki … Czytaj dalej

placki chińskie ze szczypiorkiem

Chińskie placki ze szczypiorkiem

Chińskie placki ze szczypiorkiem to łatwe w przygotowaniu danie, które może być podane na kolację lub jako przekąska w ciągu dnia. Ciasto robi się podobnie jak ciasto na pierogi, z tym że niezbędny będzie olej sezamowy, który jest bardzo charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Dodatek szczypiorku do ciasta nadaje mu smak i podnosi walory odżywcze. Sos … Czytaj dalej

ciasto marchewkowe fit

Czy istnieje idealne fit ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe smakuje nawet osobom, które nie przepadają za ciastami. Jest coś wyjątkowego w połączeniu naturalnej słodyczy marchewek, cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków. Gdy byliśmy dziećmi, nie zwracaliśmy uwagi na kalorie i cukier. Ciastko to było ciastko. Dorośli już nieco inaczej podchodzą do takich deserów. Często pojawia się poczucie winy, ale także przyjemność i … Czytaj dalej

ryba w sosie azjatyckim

Ryba w sosie azjatyckim z ananasem

  Jest piątek, a wielu osobom piątek kojarzy się z rybą. Kombinowałam jak by tu ją przyrządzić inaczej i szukałam przepisu w internecie pod frazą „ryba” oraz „ananas”. Traf chciał, że dotarłam do przepisu p. Ewy (byłej miss). Ryba w sosie smakuje bardzo azjatycko, danie zawiera curry i sos sojowy, podałam je z ryżem. Składniki: … Czytaj dalej