Kasza manna z musem truskawkowym
Nie pamiętam takiego roku, w którym kupiłam taką ilość truskawek, jak właśnie w tym sezonie. Cena ich już raczej nie spadnie, ale i tak nie jest za wysoka, bo płaciłam dziś 3,5 zł za 1kg. Sporą część zamroziłam, a resztę spożyjemy dziś na kolację.
Zawsze lubiłam jeść kaszę – jęczmienną, gryczaną, a ostatnio szczególnie naszło mnie na inne jej rodzaje. Aktualnie u nas w domu na topie jest manna, jaglana i kuskus. Przymierzam się jeszcze kupić kukurydzianą, ale zapomniałam dziś o niej ;)
Jednym z ulubionych naszych przepisów jest kasza manna z musem truskawkowym. Receptura jest tak banalna, że nawet mężczyźni sobie poradzą.
Zdaję sobie sprawę, że za kaszą manną, nie wszyscy przepadają, ale ugotowana na gęsto i z dodatkiem musu truskawkowego smakuje jak wyborny deser. Może stanowić również słodką przystawkę lub niezwykły podwieczorek, a zapewniam Was, że nie tylko posmakuje dzieciom:)
Składniki (2-3 porcje):
- szklanka mleka
- 4 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżeczki cukru
- kilka truskawek
Mleko zagotować z 1 łyżeczką cukru, dodać kaszę, dobrze wymieszać. Chwilę gotować cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Masę przełożyć do miseczek lub szklanek. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby zastygło. Opłukane truskawki zmiksować blenderem z 1 łyżeczką cukru. Mus wyłożyć na kaszę. Można jeść od razu :)
Wskazówka: Do truskawek zamiast zwykłego cukru można dodać waniliowy.
uwielbiam kaszę manna na gęsto z truskawkami albo dżemem wiśniowym :D ehh dawno mnie tu nie było bo netu brak. I jestem po operacji kolana :(
Oj, a co się stało? Kontuzja czy coś przewlekłego?
kontuzja ale stara :( muszę teraz kolano oszczędzać więc siedzę w domu i albo coś oglądam albo gram bo cóż innego robić…
Jaki piękny i apetyczny deser :)
dziękuję:)
do tego smaczny i zdrowy :))
Uwielbiam, i właśnie taki zestaw zaserwowałam mężowi ;)
Mój też się skusił, chociaż za pierwszym razem robiłam z myślą o sobie ;)