Kasza manna z musem truskawkowym

Nie pamiętam takiego roku, w którym kupiłam taką ilość truskawek, jak właśnie w tym sezonie. Cena ich już raczej nie spadnie, ale i tak nie jest za wysoka, bo płaciłam dziś 3,5 zł za 1kg. Sporą część zamroziłam, a resztę spożyjemy dziś na kolację.

Zawsze lubiłam jeść kaszę – jęczmienną, gryczaną, a ostatnio szczególnie naszło mnie na inne jej rodzaje. Aktualnie u nas w domu na topie jest manna, jaglana i kuskus. Przymierzam się jeszcze kupić kukurydzianą, ale zapomniałam dziś o niej ;)
Jednym z ulubionych naszych przepisów jest kasza manna z musem truskawkowym. Receptura jest tak banalna, że nawet mężczyźni sobie poradzą.

Zdaję sobie sprawę, że za kaszą manną, nie wszyscy przepadają, ale ugotowana na gęsto i z dodatkiem musu truskawkowego smakuje jak wyborny deser. Może stanowić również słodką przystawkę lub niezwykły podwieczorek, a zapewniam Was, że nie tylko posmakuje dzieciom:)

Składniki (2-3 porcje):

  • szklanka mleka
  • 4 łyżeczki kaszy manny
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka truskawek

kasza manna z truskawkami 3

Mleko zagotować z 1 łyżeczką cukru, dodać kaszę, dobrze wymieszać. Chwilę gotować cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Masę przełożyć do miseczek lub szklanek. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby zastygło. Opłukane truskawki zmiksować blenderem z 1 łyżeczką cukru. Mus wyłożyć na kaszę. Można jeść od razu :)

Wskazówka: Do truskawek zamiast zwykłego cukru można dodać waniliowy.

kasza manna z truskawkami 3

7 komentarzy do wpisu „Kasza manna z musem truskawkowym”

  1. uwielbiam kaszę manna na gęsto z truskawkami albo dżemem wiśniowym :D ehh dawno mnie tu nie było bo netu brak. I jestem po operacji kolana :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.