Domowy likier jajeczny
Zbliżają się Święta Wielkiejnocy i à propos jajek, przyszedł mi na myśl przepis bardzo jajeczny. Likier jajeczny wykonany samodzielnie w domu to wspaniała propozycja jako dodatek do lodów, deserów albo samodzielnie – bez dodatków, prosto z kieliszka.
Składniki:
- 250 ml spirytusu
- 5 żółtek
- 200 ml mleka
- 300 g cukru
- aromat wanilinowy
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Cukier musi rozpuścić się całkowicie, nie może zostać choćby kryształek. Mleko zagotować i schłodzić. Jeśli cukier nie rozpuszcza się łatwo, można dodać po łyżce ciepłego mleka. Podstawą udanego likieru są żółtka ubite na puch, ja ubijam około 30 minut. Cały czas miksując dodawać powoli mleko, a następnie małym strumieniem spirytus. Gotowy likier rozlać do butelek i kilka dni schłodzić.

Z podanych składników wyszły mi niepełne 2 butelki 0,5 l.
Smacznego:)