Już dawno nie było na blogu żadnego przepisu na napój alkoholowy. Trzeba to było jak najszybciej nadrobić. A skoro za oknami zagościła jesień, to postanowiłem, że zrobimy nalewkę cytrynową. Nie wiem jak Wy, ale ja i Paula uwielbiamy takie słodkie nalewki.

Przy tej okazji powstał również kolejny odcinek naszego show kulinarnego. Jest to pierwszy odcinek z nowej serii i oprócz lustrzanek, jakimi teraz filmujemy (SONY) zmieniło się jeszcze kilka szczegółów. Ciekawy, czy ktoś z Was zauważy co się zmieniło. :) nalewka cytrynowa

Składniki:
– 0,5l spirytusu
– 0,5l wody przegotowanej
– 100g cukru
– 250g miodu
– cytryny
– świeży imbir

Sposób przygotowania
Zaczynamy oczywiście od obrania cytryn ze skórki. Po pokrojeniu cytryn na plasterki wrzucamy je do słoika. Ważne jest, aby owoce nie były zgniłe, bo inaczej nalewka będzie niesmaczna.

Imbir obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy do słoja.

Kolejnym krokiem jest dodanie 250g miodu. Miód nie tylko osłodzi nam naszą cytrynową nalewkę, ale również uszlachetni jej smak.

W przegotowanej ale ostudzonej wodzie (najlepiej źródlanej) rozpuszczamy 100g cukru. Wodę wlewamy do słoika. Ostatnim krokiem jest dodanie spirytusu 96%. Nie wlewajmy spirytusu bezpośrednio na owoce, tylko dopiero po wlaniu wody, ponieważ:

Spirytus o tak wysokiej koncentracji ścina zewnętrzną część tkanki, która staje się nieprzepuszczalna i nie pozwala wyekstrahować pełnego bukietu smaków z owoców czy ziół (koniecznie świeżych!) [Źródło: Wikipedia]

Teraz czekamy ;)

Tak przygotowaną nalewkę zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około dwa miesiące. Po tym czasie, gdy nalewka się zmaceruje, zlewamy nasz drogocenny płyn do butelek i znowu odstawiamy, aby dojrzała.

Jestem ciekaw, jak często Wy robicie domowe nalewki? :)

 

 

Pokaż komentarzeClose Comments

17 Comments

  • Piotr
    Posted 10 kwietnia 2018 at 12:59 0Likes

    Witam!!!!
    Przepis fajny ale troszkę bym go zmodyfikował. Biała skórka cytryny wpływa mocno na smak (gorzki) więc obrałbym dokładnie cytrynę z białych części (albedo) oraz pozbyłbym się pestek(kwas pruski). Jeśli chcemy zostawić pestki to góra 3-4 dni dla smaku. Reszta jak w przepisie. A jak ktoś lubi mocno cytrynowe smaki to polecam wyparzyć porządnie i umyć cytrynę, obrać bardzo cieniutko skórkę bez białych części, skórki zalać alkoholem o max stężeniu 67 % i po kilku dniach zlać nalew ze skórek i z cytryn jak wyżej.Efekt zaskoczy każdego.Pozdrawiam

  • bartek
    Posted 24 listopada 2015 at 22:02 0Likes

    cukier może być trzcinowy?

  • pawel
    Posted 16 października 2015 at 12:36 0Likes

    jakiego użyłeś słoika i ile użyłeś cytryn?

  • Justyna
    Posted 23 maja 2015 at 17:34 0Likes

    A co zrobić potem z tymi plasterkami cytryn nasączonymi alkoholem?

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 24 maja 2015 at 13:17 0Likes

      Niestety nie znalazłem dla nich dodatkowego zastosowania. Plastry cytryn zawsze wyrzucam.

  • Anormalny (Bloger Niemoralny)
    Posted 10 lutego 2015 at 06:05 0Likes

    Można też użyć wyciskarki do cytryn, zamiast kroić ją na małe plasterki i wlać sok z cytryny do słoika. Mam tylko wątpliwości, czy to pozwoli wyektrahować cały bukiet smaków z owocu w “takiej postaci” w czasie konserwacji nalewki…

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 24 maja 2015 at 13:17 0Likes

      Świetne pytanie! Jeżeli wyciśniesz sok i zmieszasz go z pozostałymi składnikami, to nalewka będzie cytrynowa, ale to już nie będzie TO. Część smaków i aromatów niestety nie przejdzie do nalewki i bukiet będzie uboższy.:)

  • darosh
    Posted 11 października 2014 at 11:17 0Likes

    Witam,
    A jaki rodzaj miodu dajecie do nalewki?

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 24 maja 2015 at 13:15 0Likes

      Miód wielokwiatowy :)

  • Adrian Gałązka
    Posted 29 września 2014 at 21:49 0Likes

    Czy 4 litrowy słój pomieści 1 kg cytryn i resztę składników?

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 2 października 2014 at 12:24 0Likes

      Tak, spokojnie pomieści wszystkie składniki :)

  • Natalia
    Posted 15 października 2013 at 16:58 0Likes

    haha a ile tych cytryn ma byc? :P

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 15 października 2013 at 19:45 0Likes

      Ja użyłem 1kg cytryn na 0,5l spirytusu i 0,5l wody :)

  • Natalia
    Posted 15 października 2013 at 16:58 0Likes

    z alkoholu to lubię tylko winko w sumie, nalewkę piłam raz malinowo porzeczkową jak mama zrobiła :) ten przepis mi sie bardzo podoba i myślę że go kiedyś wypróbuje choć to pewnie dopiero jak zamieszkam sam :)

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 15 października 2013 at 19:44 0Likes

      Ja nie jestem wielkim miłośnikiem mocnych alkoholi, ale ta nalewka jest naprawdę spoko. Dlatego polecam! :)

  • Patryk Szady
    Posted 13 października 2013 at 20:15 0Likes

    Hej :) Pomysł na nalewkę bardzo fajny. Szybki i prosty. W/w przepisu właśnie kończę robić naleweczkę. Myślę że na walentynki będzie degustacja. Mam nadzieje że się uda. Napisze coś więcej jak już wypróbuję :)

    Pozdrawiam

    • Jacek Andrzejewski
      Posted 13 października 2013 at 21:45 0Likes

      Koniecznie daj znać, jak Ci wyszła nalewka. My robiliśmy nalewkę wg tego przepisu już kilka razy i zawsze smakowała znakomicie :)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.