Home Kuchnia Danie główne Grillowane skrzydełka z miodem

Grillowane skrzydełka z miodem

2 min read
2
0

Za pasem połowa maja, a sezon grillowania w pełni. Przechadzając się po osiedlu czuć woń pieczonych kiełbasek, grillowanej karkówki i słychać pstryk otwieranych puszek z piwem. Kultura grillowania zagościła w Polsce na dobre. Nie znam osoby, która pogardziłaby kawałkiem ujarzmionego mięsiwa prosto z grilla.

Ja zdążyłam zaliczyć już dwa grillowania w tym jakże krótkim sezonie. Dziś podaję mój przepis na smaczne skrzydełka z Grilla z miodem. Przepis jest tak prosty, że polecam go nawet mnie zgrabnym panom.

Składniki (ok. 16 kąsków):

  • 1 kg skrzydełek
  • papryka ostra
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • sól

Mięso myjemy, tniemy nożycami na 3 części – najmniejszą część bez mięsa odrzucamy, pozostałe do miski.

Po porcjowane skrzydełka mieszamy w misce z pozostałymi składnikami, dodajemy miód i schładzamy w lodówce minimum 1 h.

Wykładamy skrzydełka na aluminiową tacę grillową i przykrywamy z góry folią (zrobić małe otworki) i hop na gorącego grilla.

Propozycja podania: z masłową sałatą oraz dowolnym sosem/dressingiem.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

2 komentarze

  1. Panna Malwinna

    12/05/2012 at 05:15

    Idealne dla mojego Połówka;)

    Reply

    • karolina

      08/07/2015 at 21:48

      słodkie Malwinko

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…