Brykiet czy węgiel drzewny? Poznaj różnice

Dzisiaj nikt już nie ma wątpliwości, że najpopularniejszy – szczególnie weekendowy – sport Polaków to… grillowanie. Pyszności przyrządzane na grillu mają swój niepowtarzalny smak i zapach, a wszystko to za sprawą odpowiedniego paliwa, które zasila urządzenie. Zwykle wybieramy węgiel drzewny lub brykiet, ale czy wiecie, czym różnią się oba te paliwa, jak je wybierać i jak z nich korzystać? Oto garść informacji, które przydadzą się już podczas najbliższego grillowania.

Węgiel drzewny – jak powstaje?

Najpopularniejsze chyba paliwo do grilla – węgiel drzewny – od wieków powstaje z wypalania różnych gatunków drewna. Dawno, dawno temu to węglarze zajmowali się wytwarzaniem węgla drzewnego. Układali oni stosy drewna wokół wytyczonego środka, obkładali je ziemią, darnią i gliną, a następnie właśnie w środku rozpalali niewielki ogień, tak by cały stos tylko się tlił. Ten proces trwał nawet miesiąc, a w końcu powstawał węgiel drzewny o świetnych właściwościach.

Dziś drewno wypala się w retortach, czyli w dużych, stalowych piecach, i otrzymuje się wysokiej jakości węgiel drzewny. Do wytworzenia 1 kg takiego paliwa trzeba około 5 kg drewna. Szczególnie poleca się węgiel drzewny wytwarzany na bazie drewna pozyskiwanego z drzew liściastych, takich jak buki, graby, brzozy czy dęby.

Co to jest brykiet?

Znacznie wydajniejszym paliwem od węgla drzewnego jest brykiet, ale do jego wytworzenia niezbędny jest właśnie węgiel drzewny. Brykiet do grilla powstaje poprzez sprasowanie węgla drzewnego i dodanie do niego lepiszcza oraz innych naturalnych substancji opałowych.  Firma Weber oferuje wysokokaloryczny, ekologiczny brykiet, w którym zastosowano tylko naturalne komponenty, a mieszanka drewna drzew liściastych, będąca jego podstawą, doskonale wpływa na smak i aromat potraw.

Prawdą jest, że brykiet potrzebuje znacznie więcej czasu niż węgiel drzewny, by przekształcić się w żar, nad którym możliwe jest grillowanie, ale za to znacznie dłużej utrzymuje temperaturę idealną do przyrządzania potraw na ruszcie.

Węgiel drzewny vs brykiet – różnice, o których musisz wiedzieć

Dłuższy czas palenia się brykietu sprawia, że objętościowo zużywa się go znacznie mniej niż węgla drzewnego, a więc przy zakupie nie warto kierować się ceną. Jedno opakowanie brykietu wystarczy na dużo dłuższy czas. Ilość spalanego paliwa wpływa też na ilość powstającego popiołu.

W przeciwieństwie do węgla drzewnego brykiety mają w miarę jednakowy kształt i rozmiar, a więc rozpalają się równomiernie, przez co o wiele łatwiej można kontrolować temperaturę w palenisku. Jeśli istnieje możliwość regulacji dopływu powietrza do paleniska, to po odcięciu tej możliwości z powodu braku dostępu tlenu brykiet zgaśnie. To jest sporym plusem, bo można go będzie ponownie rozpalić w czasie następnego grillowania.

A może węgiel drzewny i brykiet w duecie?

Jedni wybierają węgiel drzewny, inni decydują się na brykiet, ale najlepszym wyjściem z sytuacji jest połączenie możliwości obu tych rodzajów paliwa do grilla. Ponieważ węgiel drzewny rozpala się znacznie szybciej, to on pierwszy powinien znaleźć się w palenisku. Gdy rozpali się i rozżarzy, warto umieścić na nim brykiety. Dzięki takiemu zabiegowi znacznie szybciej utworzy się żar wystarczający do rozpoczęcia grillowania, a ten moment pojawia się, gdy brykiety pokrywają się szarym nalotem.

Jeśli chcecie jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces rozpalania grilla, warto zaopatrzyć się wcześniej w dobrą, ekologiczną rozpałkę w kostkach. Dzięki niej nawet w czasie deszczu i wiatru węgiel rozpali się w kilka chwil. Świetnie sprawdza się także komin do rozpalania Rapidfire, który umożliwia sprawne rozpalenie grilla nawet tym, którzy są kompletnymi nowicjuszami w tym zakresie. Więcej porad w tym zakresie możecie uzyskać, wyrażając chęć otrzymywania newslettera na stronie weber.com.

Artykuł powstał we współpracy z marką Weber

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.