Uwielbiam proste i trwałe ciasteczka, dlatego też w moim domu często goszczą maślane ciasteczka wg przepisu mojej babci. Największą zaletą tych ciastek jest to, że są kruche, idealne do kawy i przez długi okres czasu się nie psują, a to oznacza, że mogą poleżec bez konieczności ich szybkiego zjadania. To ważne, jeśli dbamy o linię :)

Zanim przystąpimy do wyrobu tych ciasteczek, polecam zapoznać się z moim przepisem na ciasto kruche wraz z jego charakterystyką. 

maślane ciasteczkaSkładniki na maślane kruche ciasteczka:

  • 300g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • zapach waniliowy
    skórka otarta z 1 cytryny

 

maślane ciasteczka

Przygotowujemy kruche ciasteczka

Na samym początku musimu przesiać mąkę, do której dodajemy posiekane masło. Całość rozdrabniamy palcami, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrobiamy jednolite ciasto.

Osobiście nie polecam wyrabianie ciasta w robocie mechanicznym. Ciasto wyrabiane ręką pod wpływem ciepła dłoni ładnie i szybko się wyrabia, natomiast w robocie już nie. Miałoby to sens, gdyby robot kuchenny podgrzewał masę ciasta (np. Thermomix).

Następnie musimy ciasto uformować i schłodzić (najlepiej w lodówce) przez około 1h.

Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na części, które będziemy rozwałkowywać na duże placki o grubości ok. 5mm. Z tych placków będziemy wykrawali foremkami maślane ciasteczka o fantazyjnych kształtach.

maślane ciasteczka

Ciasteczka można układać na blasze dosyć gęsto, bo w piekarniku urosną niewiele. Blach nie trzeba także smarować tłuszczem, ale warto je wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik wcześniej nagrzać do 190 st. C i piec na zloty kolor. Nasze maślane ciasteczka, gdy zdejmujemy ostrożnie łopatką, gdy są jeszcze gorące. Sugeruję podawać je dopiero, ponieważ wtedy kruszeją i są o wiele smaczniejsze.