Ciasta

Maślane kruche ciasteczka – prosty przepis

maślane ciasteczka

Uwielbiam proste i trwałe ciasteczka. Dlatego też w moim domu często goszczą kruche maślane ciasteczka wg przepisu mojej babci. Największą zaletą tych ciastek jest to, że są kruche, delikatne i idealne do kawy. Co więcej, przez długi okres czasu się nie psują . A to oznacza, że mogą poleżeć bez konieczności ich szybkiego zjadania. To ważne, jeśli dbamy o linię :)

Uwielbiam proste i trwałe ciasteczka. Dlatego też w moim domu często goszczą kruche maślane ciasteczka wg przepisu mojej babci. Największą zaletą tych ciastek jest to, że są kruche, delikatne i idealne do kawy. Co więcej, przez długi okres czasu się nie psują . A to oznacza, że mogą poleżeć bez konieczności ich szybkiego zjadania. To ważne, jeśli dbamy o linię :)

Zanim przystąpimy do wyrobu tych ciasteczek, polecam zapoznać się z moim przepisem na ciasto kruche wraz z jego charakterystyką.

Składniki na maślane kruche ciasteczka:

  • 300g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • zapach waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny

przepis na maślane ciasteczka

Oto mój przepis na kruche maślane ciasteczka

Na samym początku musimy przesiać mąkę, do której dodajemy posiekane masło. Całość rozdrabniamy palcami, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy jednolite ciasto.

Osobiście nie polecam wyrabiania ciasta w robocie mechanicznym. Ciasto wyrabiane ręką pod wpływem ciepła dłoni ładnie i szybko się wyrabia, natomiast w robocie już nie. Miałoby to sens, gdyby robot kuchenny podgrzewał masę ciasta (np. Thermomix).

Następnie musimy ciasto uformować i schłodzić (najlepiej w lodówce) przez około 1h.

Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na części, które będziemy rozwałkowywać na duże placki o grubości ok. 5mm. Z tych placków będziemy wykrawali foremkami maślane ciasteczka o fantazyjnych kształtach.

maślane ciasteczka

Ciasteczka można układać na blasze dosyć gęsto, bo w piekarniku urosną niewiele. Blach nie trzeba także smarować tłuszczem, ale warto je wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik wcześniej nagrzać do 190 st. C i piec na zloty kolor. Nasze maślane ciasteczka zdejmujemy ostrożnie łopatką, gdy są jeszcze gorące.

Sugeruję podawać je dopiero po wystudzeniu, ponieważ wtedy kruszeją i są o wiele smaczniejsze.

Voila! Maślane ciasteczka są gotowe do schrupania! Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, to śmiało pisz w komentarzach. Na pewno pomogę. :)
maślane ciasteczka

 

50 Comments

50 Comments

  1. stasia

    28/03/2015 at 15:02

    zawsze pieke te ciasteczka i zawsze jest malo-smakusne-

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/03/2015 at 20:41

      To super! Bardzo mi miło, że przepis pasuje i zawsze się udaje :)

  2. Anna Wajda

    03/12/2014 at 14:49

    pani Paulo,a w thermomixie to pewnie ustawić na 37 `,interwał i na ile 2 minuty czy więcej?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/01/2015 at 21:46

      Niestety trudno mi powiedzieć jak ustawić Thermomix, ponieważ wciąż o nim marzę :)
      Sama posiadam robot, który zagniata ciasto, ale nie podgrzewa i u mnie takie ciasto przyjmuje formę kulek, okruszków, które zagniatam rękami w plastyczną kulę.
      Jedynie co mogę podpowiedzieć, to proszę ustawić Thermomix na 1 minutę i sprawdzić jak wygląda ciasto.

  3. alis

    28/06/2014 at 17:37

    Dlaczego na godzinke do lodówki ? co to daje? :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/07/2014 at 20:04

      Ciasto wtedy „kruszeje”, a po upieczeniu jest bardziej kruche.

  4. Fru

    22/12/2013 at 12:18

    Czy mozna je przyozdobić lukrem ? nie zaburzy to smaku? Z góry dziękuję za odp.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/12/2013 at 17:50

      Kruche ciasteczka jak najbardziej można polukrować. Lukier to prawie sam cukier, który ciasteczka też mają w swoim składzie. Nie powinno zaburzyć to ich smaku.

  5. Gosia

    15/11/2013 at 13:16

    Dziekuje za super przepis. Ciasteczka wyszly rewelacyjne. Czy ktos moze robil je w wersji ze stewia zamiast cukru?

  6. Nena

    12/10/2013 at 20:56

    Za pierwszym razem zrobiłam Twoje ciasteczka bez skorki z cytryny, tak dla bezpieczeństwa – wszystkie zjedzone :-) Później kombinowałam ile wlezie, z cytryna, pomarańczą, przyprawami… Wszystkie co do okruszka zniknęły z patery. Dziękuje za przepis. Dziś robię na jutro z dodatkiem czekolady i bakalii (oczywiście jako posypka) na 100 % jestem pewna że wyjdą też wyjątkowe. Gorąco polecam przepis i stosowanie się do proporcji składników.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/10/2013 at 20:57

      Fajnie, że wyszły. Z bakaliami nie próbowałam, ale bardzo je lubię. Muszą być dobre :)

  7. Mama Janka

    20/08/2013 at 17:26

    Ja ci dam ty stary pijaku przesolona przez miesiąc ty obiady sobie robisz

  8. Tata Janka

    20/08/2013 at 17:24

    Daj mu spokój kobieto przesoliłaś ją

  9. Mama Janka

    20/08/2013 at 17:23

    Zupa taka dobra a ty jakieś ciastka kupujesz przez to alegro do domu wykrzyknik

  10. Mama Janka

    20/08/2013 at 17:21

    Do mycia gnoju gówniarzu a nie mi tu z obcymi gadasz przez tego internata czy coś

  11. Janek

    20/08/2013 at 17:20

    Chcialbym zrobic ale mama mi nie pozwala bo zrobila zupe :(

  12. Iwek

    09/06/2013 at 19:27

    A jile tego oleju ?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/06/2013 at 10:55

      nie ma oleju w przepisie, skąd pomysł?

  13. Iwek

    09/06/2013 at 19:27

    A jile tego oleju ?

  14. Pingback: nike air max pas cher

  15. Paulina

    02/05/2013 at 09:19

    ile dokładnie minut trzeba je piec?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/05/2013 at 10:35

      Czas pieczenia zależy od grubości ciastek. Moim zazwyczaj wystarczy 10-12 minut.

  16. Alicja

    28/04/2013 at 11:27

    Bardzo dobre są te ciasteczka . Robiłam je sama a mam 11 lat i wyszły przepyszne

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/04/2013 at 22:18

      Super! Cieszę się, że wyszły i smakowały:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/04/2013 at 22:18

      Super! Cieszę się, że wyszły i smakowały:)

  17. Alicja

    28/04/2013 at 11:27

    Bardzo dobre są te ciasteczka . Robiłam je sama a mam 11 lat i wyszły przepyszne

  18. Muniashek

    25/04/2013 at 20:50

    Odważyłam się zrobić po raz drugi ciasteczka, zdecydowałam się na ten przepis i… Pełen sukces! Chociaż z pewnością dałam za dużo mąki, więc ciasto wyszło trochę za suche, ale i tak po wyjęciu z lodówki dało się bez problemu je rozwałkować i wyciąć najróżniejsze wzory :) Muszę się przyznać do tego, że w zasadzie dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem, ale już wiem, że te ciastka zagoszczą u mnie na stałe, bo są łatwe do zrobienia i jednocześnie przepyszne! Smakują całej mojej rodzinie i z pewnością bardzo szybko znikną ;) Dziękuję przeogromnie za ten przepis, naprawdę było warto go wypróbować :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/04/2013 at 22:21

      Super! Zawsze warto próbować i wierzyć, że się uda. To już połowa sukcesu. A jak ciasto się udaje to tylko motywuje do dalszych sukcesów. Pozdrawiam:)

  19. Magda

    11/03/2013 at 22:55

    Robiłam je pierwszy raz :) są łatwe i PYSZNEEEEEE:) zrobiłam kilka swoich zmian: nie miałam masła, więc użyłam margarynę, nie miałam skórki cytryny, dodałam skórkę pomarańczową i konsekwentnie zamiast olejku waniliowego dałam pomarańczowy, blachę wysmarowałam margaryną! Trzeba wypracować odpowiednią grubość i pilnować, żeby się za bardzo nie spiekły, bo wtedy to już nie ten smak.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/03/2013 at 20:54

      Często robię kruche ciastka z margaryną zamiast masła i wychodzą również pyszne. Cieszę się, że Ci się udały i smakowały:) Pozdrawiam

  20. Pingback: Gorzów wlkp., Międzyrzecz, Świebodzin & okolice! - Strona 4597

  21. Michalina

    15/12/2012 at 15:43

    zrobiłam dziś – jako ciążową zachciankę;) faktycznie są maślane – nawet ciut za bardzo i kruche. Jeśli chodzi o ciasto – rewelacja, wyrabiało się jak ciastolina. Mąż powiedział, że lepsze jak ze sklepu;) Pozdrawiam

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 21:56

       Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały. Mój mąż też woli moje, niż sklepowe.

  22. Monika Witek

    13/12/2012 at 20:24

    a ile tak mniej wiecej wychodzi ciasteczek z tych proporcji co tu sa podane? 

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/12/2012 at 21:56

       Mi zawsze wychodzi około 3-4 blaszek do piekarnika, ale to też zależy od grubości ciastek. Tu akurat podałam dla cieńszego ciasta.

  23. Blackqueen1

    11/12/2012 at 16:46

    Ile czasu, mniej więcej powinny się piec?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/12/2012 at 17:41

      tak mniej więcej to około 10 minut, ale lepiej kontrolować stopień zarumienienia

  24. 14patka144

    08/12/2012 at 15:37

    Czy cukier puder dodaje sie przy wyrabianiu ciastek czy tylko do posypania ?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/12/2012 at 17:41

       cukier puder do ciasta

  25. Sobieraj95

    08/12/2012 at 11:51

    zrobiłem podwójną porcję! :D

  26. Justyna

    04/12/2012 at 11:33

    Bardzo dobre, i chyba z tej przyczyny dlugo nie polezaly …. :)

  27. Rafał

    24/11/2012 at 15:06

    Dziś wypróbowałem ciasteczka
    maślane. Córka miała ochotę pomagać mi w kuchni więc ciastka to dobry wybór,
    mogła sobie wycinać kształty jakie chciała. Wyszły przyzwoite. Za bardzo
    rozwałkowałem ciasto, ale tylko na pierwszą blachę. Druga i trzecia blacha już ok.
    Pozdrawiam.

     

    • jakpomasle

      jakpomasle

      24/11/2012 at 16:47

      Cieszę się ciasteczka wyszły, podobnie jak sok Kubuś;)
      Co do ciasteczek, to ja osobiście wolę półkruche. Różnica jest taka, że dodaje się spulchniacz (proszek do pieczenia, soda oczyszczona) i można także użyć śmietany. Amoniaczki też są super (na amoniaku), bo niesamowicie rosną. Takie ciasteczka to świetna zabawa do zrealizowania z dziećmi.

  28. Elli Wieczorek

    28/08/2012 at 09:11

    Witam, 
    Zamiast skórki z cytryny dodałam przyprawy do piernika, a zamiast zapachu waniliowego, cukier waniliowy. Wyszły przepyszne kruche korzenne! Pozdrawiam :)

  29. Niedoświadczona

    24/07/2012 at 08:29

    Mam pytanie. Czy bez tej skórki otartej z cytryny smak zmieniłby się na gorsze?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/07/2012 at 19:19

       Na pewno nie. Skórka cytrynowa nadaje przyjemny aromat i podkreśla smak, ale można się bez niej obejść.

  30. jakpomasle

    jakpomasle

    26/04/2012 at 16:49

    Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
    Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: http://www.jakpomasle.pl/co-zjesc/ciastka-przez-maszynke-tradycyjne/ i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.

  31. Sylka-j

    26/04/2012 at 08:32

    Witam

    Chciałam zapytac czy do tych ciasteczek nie dodaje się proszku di pieczenia?

    pozdrawiam

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/04/2012 at 16:49

       Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
      Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: http://www.jakpomasle.pl/co-zj… i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/04/2012 at 17:11

       Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
      Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: http://www.jakpomasle.pl/co-zj… i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top