Maślane kruche ciasteczka – prosty przepis

Uwielbiam proste i trwałe ciasteczka. Dlatego też w moim domu często goszczą kruche maślane ciasteczka wg przepisu mojej babci. Największą zaletą tych ciastek jest to, że są kruche, delikatne i idealne do kawy. Co więcej, przez długi okres czasu się nie psują . A to oznacza, że mogą poleżeć bez konieczności ich szybkiego zjadania. To ważne, jeśli dbamy o linię :)

maślane ciasteczka

Uwielbiam proste i trwałe ciasteczka. Dlatego też w moim domu często goszczą kruche maślane ciasteczka wg przepisu mojej babci. Największą zaletą tych ciastek jest to, że są kruche, delikatne i idealne do kawy. Co więcej, przez długi okres czasu się nie psują . A to oznacza, że mogą poleżeć bez konieczności ich szybkiego zjadania. To ważne, jeśli dbamy o linię :)

Zanim przystąpimy do wyrobu tych ciasteczek, polecam zapoznać się z moim przepisem na ciasto kruche wraz z jego charakterystyką.

Składniki na maślane kruche ciasteczka:

  • 300g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • zapach waniliowy
  • skórka otarta z 1 cytryny

przepis na maślane ciasteczka

Oto mój przepis na kruche maślane ciasteczka

Na samym początku musimy przesiać mąkę, do której dodajemy posiekane masło. Całość rozdrabniamy palcami, aż powstaną drobne grudki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko wyrabiamy jednolite ciasto.

Osobiście nie polecam wyrabiania ciasta w robocie mechanicznym. Ciasto wyrabiane ręką pod wpływem ciepła dłoni ładnie i szybko się wyrabia, natomiast w robocie już nie. Miałoby to sens, gdyby robot kuchenny podgrzewał masę ciasta (np. Thermomix).

Następnie musimy ciasto uformować i schłodzić (najlepiej w lodówce) przez około 1h.

Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na części, które będziemy rozwałkowywać na duże placki o grubości ok. 5mm. Z tych placków będziemy wykrawali foremkami maślane ciasteczka o fantazyjnych kształtach.

maślane ciasteczka

Ciasteczka można układać na blasze dosyć gęsto, bo w piekarniku urosną niewiele. Blach nie trzeba także smarować tłuszczem, ale warto je wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik wcześniej nagrzać do 190 st. C i piec na zloty kolor. Nasze maślane ciasteczka zdejmujemy ostrożnie łopatką, gdy są jeszcze gorące.

Sugeruję podawać je dopiero po wystudzeniu, ponieważ wtedy kruszeją i są o wiele smaczniejsze.

Voila! Maślane ciasteczka są gotowe do schrupania! Jeśli masz jakieś pytania lub wątpliwości, to śmiało pisz w komentarzach. Na pewno pomogę. :)
maślane ciasteczka

 

Paula Andrzejewska

Autor: Paula Andrzejewska

Chociaż Jak Po Maśle miał być tylko blogiem kulinarnym, to bardzo szybko stał się czymś więcej. Dzisiaj jest to miejsce, w którym dzielę się z Wami moją pasją do gotowania, szycia i fotografowania.

50 myśli na temat “Maślane kruche ciasteczka – prosty przepis”

    1. Niestety trudno mi powiedzieć jak ustawić Thermomix, ponieważ wciąż o nim marzę :)
      Sama posiadam robot, który zagniata ciasto, ale nie podgrzewa i u mnie takie ciasto przyjmuje formę kulek, okruszków, które zagniatam rękami w plastyczną kulę.
      Jedynie co mogę podpowiedzieć, to proszę ustawić Thermomix na 1 minutę i sprawdzić jak wygląda ciasto.

    1. Kruche ciasteczka jak najbardziej można polukrować. Lukier to prawie sam cukier, który ciasteczka też mają w swoim składzie. Nie powinno zaburzyć to ich smaku.

  1. Dziekuje za super przepis. Ciasteczka wyszly rewelacyjne. Czy ktos moze robil je w wersji ze stewia zamiast cukru?

  2. Za pierwszym razem zrobiłam Twoje ciasteczka bez skorki z cytryny, tak dla bezpieczeństwa – wszystkie zjedzone :-) Później kombinowałam ile wlezie, z cytryna, pomarańczą, przyprawami… Wszystkie co do okruszka zniknęły z patery. Dziękuje za przepis. Dziś robię na jutro z dodatkiem czekolady i bakalii (oczywiście jako posypka) na 100 % jestem pewna że wyjdą też wyjątkowe. Gorąco polecam przepis i stosowanie się do proporcji składników.

  3. Odważyłam się zrobić po raz drugi ciasteczka, zdecydowałam się na ten przepis i… Pełen sukces! Chociaż z pewnością dałam za dużo mąki, więc ciasto wyszło trochę za suche, ale i tak po wyjęciu z lodówki dało się bez problemu je rozwałkować i wyciąć najróżniejsze wzory :) Muszę się przyznać do tego, że w zasadzie dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem, ale już wiem, że te ciastka zagoszczą u mnie na stałe, bo są łatwe do zrobienia i jednocześnie przepyszne! Smakują całej mojej rodzinie i z pewnością bardzo szybko znikną ;) Dziękuję przeogromnie za ten przepis, naprawdę było warto go wypróbować :)

    1. Super! Zawsze warto próbować i wierzyć, że się uda. To już połowa sukcesu. A jak ciasto się udaje to tylko motywuje do dalszych sukcesów. Pozdrawiam:)

  4. Robiłam je pierwszy raz :) są łatwe i PYSZNEEEEEE:) zrobiłam kilka swoich zmian: nie miałam masła, więc użyłam margarynę, nie miałam skórki cytryny, dodałam skórkę pomarańczową i konsekwentnie zamiast olejku waniliowego dałam pomarańczowy, blachę wysmarowałam margaryną! Trzeba wypracować odpowiednią grubość i pilnować, żeby się za bardzo nie spiekły, bo wtedy to już nie ten smak.

    1. Często robię kruche ciastka z margaryną zamiast masła i wychodzą również pyszne. Cieszę się, że Ci się udały i smakowały:) Pozdrawiam

  5. zrobiłam dziś – jako ciążową zachciankę;) faktycznie są maślane – nawet ciut za bardzo i kruche. Jeśli chodzi o ciasto – rewelacja, wyrabiało się jak ciastolina. Mąż powiedział, że lepsze jak ze sklepu;) Pozdrawiam

    1.  Mi zawsze wychodzi około 3-4 blaszek do piekarnika, ale to też zależy od grubości ciastek. Tu akurat podałam dla cieńszego ciasta.

  6. Dziś wypróbowałem ciasteczka
    maślane. Córka miała ochotę pomagać mi w kuchni więc ciastka to dobry wybór,
    mogła sobie wycinać kształty jakie chciała. Wyszły przyzwoite. Za bardzo
    rozwałkowałem ciasto, ale tylko na pierwszą blachę. Druga i trzecia blacha już ok.
    Pozdrawiam.

     

    1. Cieszę się ciasteczka wyszły, podobnie jak sok Kubuś;)
      Co do ciasteczek, to ja osobiście wolę półkruche. Różnica jest taka, że dodaje się spulchniacz (proszek do pieczenia, soda oczyszczona) i można także użyć śmietany. Amoniaczki też są super (na amoniaku), bo niesamowicie rosną. Takie ciasteczka to świetna zabawa do zrealizowania z dziećmi.

  7. Witam, 
    Zamiast skórki z cytryny dodałam przyprawy do piernika, a zamiast zapachu waniliowego, cukier waniliowy. Wyszły przepyszne kruche korzenne! Pozdrawiam :)

    1.  Na pewno nie. Skórka cytrynowa nadaje przyjemny aromat i podkreśla smak, ale można się bez niej obejść.

    1.  Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
      Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: http://www.jakpomasle.pl/co-zj… i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.

    2.  Do tych akurat nie daje się proszku, bo to są tradycyjne maślane, ale myślę że dodatek spulchniacza nie zaszkodziłby:)
      Tutaj przepis na ciasteczka kruche z proszkiem to np.: http://www.jakpomasle.pl/co-zj… i warto dodać jeszcze łyżkę śmietany. Ciasto będzie bardziej elastyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.