||

Zapiekanki z serem – prosty przepis

zapiekanki z serem

Co najczęściej jecie na śniadanie? U mnie dziś są ciepłe kanapki, czyli zapiekanki z serem na bazie bagietki, z pomidorami i szczypiorkiem. Udadzą się tylko w piekarniku na ruszcie. Nie próbujcie robić ich w mikrofalówce (chyba że uruchomicie ruszt), bo ser się tylko stopi, a buła zrobi się mokra.

Jeżeli lubicie fast food, to polecam wykonanie zapiekanek samodzielnie. Takie domowe zapiekanki z serem będą nie tylko tańsze, ale również dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. W kupnych fast foodach jedzenie zawiera przecież całą tablicę Mendelejewa. Nie wiem jak Wy, ale ja wolę poświęcić kwadrans swojego czasu i zjeść coś, czego zawartości jestem pewna.

Do przyrządzenia takich zapiekanek zazwyczaj użyjemy składników, które zawsze mamy w domu. Podstawą są bagietki, masło i ser. Reszta składników wedle upodobań. Ja przygotowałam wersję wegetariańską z pomidorem i cebulką.

zapiekanki z serem

Zapiekanka z serem – składniki

  • bagietki
  • masło czosnkowe
  • pomidor
  • szczypiorek
  • mała cebulka
  • dowolny żółty ser
  • ketchup

Przyrządzenie zapiekanki z serem jest proste

Bagietki kroimy, smarujemy masłem. Pomidora pokroić na plasterki i ułożyć na bagietkach. Posypać szczypiorkiem i drobno posiekaną cebulką. Zapiekanki posypać serem.

zapiekanka z serem

zapiekanka z serem

zapiekanka z serem

Użyte bagietki nie muszą być świeże. Mogą być lekko czerstwe, ponieważ posmarowane masłem i podpieczone będą miękkie i chrupiące.

zapiekanki z serem

W piekarniku włączyć ruszt. Ja ustawiam na poziom 2 (max=3) i zapiekam 10 minut. Zapiekanki z serem udadzą się również w prodiżu.

Gorące zapiekanki polać ketchupem lub ulubionym sosem. Jeść od razu!

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. odrzucam szyczypiorek i cebule dodaje jakieś mięsko i pieczarki i mogę jeść :) ostatnio będąc w pracy z dziećmi na basenie kupiłam sobie zapiekanke jako że patrząc na ceny i na wielkość dań, tylko zapiekanką mogłam się najeść :P i w sumie nawet bym powiedziała że była dobra gdyby nie to że jakoś była bez smaku. Ja to bym dała jakąś papryke chili, pieprz czy sól, może coś jeszcze a to wogole bez przypraw bylo. No Ty zrobilas z masłem czosnkowym wiec napewno była pyszna ale w tej co kupilam masla wogole chyba nie bylo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.