W zimie brakuje nam świeżych i pachnących “naszych” warzyw prosto ze straganu. Chociaż w sklepach można kupić ogórki i pomidory czy paprykę to chętniej jemy nasze przetwory ze spiżarni. Ja dziś zamknęłam koniec lata w słoikach i zrobiłam sałatkę wielowarzywną.

Składniki:
5 ogórków gruntowych
3 papryki
3 marchewki
2 cebule
2 cukinie
gałązki selera naciowego

Zalewa:
ocet – 1 szklanka
woda – 5 szklanek
cukier – 3/4 szklanki
sól – 1 łyżka stołowa
olej – 1 łyżka na 1 słoik

Wszystkie warzywa należy umyć. Cukinię co kilka centymetrów obrałam nożykiem do cytryny (taki mały nożyk z dziurkami pochodzący z serii IKEA zestaw do drylowania SPRITTA), stąd efektowne paseczki na skórce.

Cebulę przekroić na pół i na plasterki. Zagotować wodę i wrzucić cebulę na kilka minuta aby zmiękła.Podobnie postąpić z marchewką. Należy ją wcześniej ugotować.

Paprykę pokroić grubo, ogórki i marchewkę w plasterki, cukinie w pół-plastry. Wszystkie warzywa należy wymieszać w misce razem z posiekanymi liśćmi i ułożyć w słoikach. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Do każdego słoika dodać 1 łyżę oleju oraz przyprawy (gorczyca, ziele angielskie) i pasteryzować około 15 minut.

Pokaż komentarzeClose Comments

6 Comments

  • ula
    Posted 19 sierpnia 2015 at 14:17 0Likes

    Czy musi byc olej ????

  • Paula
    Paula
    Posted 26 sierpnia 2014 at 10:58 0Likes

    Z tego co pamiętam wyszło mi 5-6 słoików tych mniejszych.

  • Joanna
    Posted 17 lipca 2014 at 11:13 0Likes

    Mam pytanie czy ogórki , papryka , marchewka , cebula i cukina jest na sztuki czy na kg ??

    • Paula
      Paula
      Posted 26 sierpnia 2014 at 10:58 0Likes

      Warzywa dodawałam na sztuki.

  • kasia
    Posted 27 stycznia 2013 at 12:38 0Likes

    ile słoiczków wychodzi tej sałatki?

  • kokilka.blogspot.com
    Posted 18 września 2012 at 12:10 0Likes

    wyjadam ze słoika :)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.