Sałatka warzywna na zimę
W zimie brakuje nam świeżych i pachnących „naszych” warzyw prosto ze straganu. Chociaż w sklepach można kupić ogórki i pomidory czy paprykę to chętniej jemy nasze przetwory ze spiżarni. Ja dziś zamknęłam koniec lata w słoikach i zrobiłam sałatkę wielowarzywną.
Składniki:
5 ogórków gruntowych
3 papryki
3 marchewki
2 cebule
2 cukinie
gałązki selera naciowego
Zalewa:
ocet – 1 szklanka
woda – 5 szklanek
cukier – 3/4 szklanki
sól – 1 łyżka stołowa
olej – 1 łyżka na 1 słoik
Wszystkie warzywa należy umyć. Cukinię co kilka centymetrów obrałam nożykiem do cytryny (taki mały nożyk z dziurkami pochodzący z serii IKEA zestaw do drylowania SPRITTA), stąd efektowne paseczki na skórce.
Cebulę przekroić na pół i na plasterki. Zagotować wodę i wrzucić cebulę na kilka minuta aby zmiękła.Podobnie postąpić z marchewką. Należy ją wcześniej ugotować.
Paprykę pokroić grubo, ogórki i marchewkę w plasterki, cukinie w pół-plastry. Wszystkie warzywa należy wymieszać w misce razem z posiekanymi liśćmi i ułożyć w słoikach. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Do każdego słoika dodać 1 łyżę oleju oraz przyprawy (gorczyca, ziele angielskie) i pasteryzować około 15 minut.
Czy musi byc olej ????
Z tego co pamiętam wyszło mi 5-6 słoików tych mniejszych.
Mam pytanie czy ogórki , papryka , marchewka , cebula i cukina jest na sztuki czy na kg ??
Warzywa dodawałam na sztuki.
ile słoiczków wychodzi tej sałatki?
wyjadam ze słoika :)