piernik holenderski
||

Piernik holenderski z powidłami śliwkowymi

Ostatnio pytałam Was na Facebooku jakie mam upiec ciasto na weekend (miniony). Chciałam coś z owocami i niezbyt czasochłonne, ale dostawę śliwek i jabłek dopiero będę miała jutro zdecydowałam się na ciasto z książki p. Haliny Jachowskiej „Torty, ciasta przekładane, rolady”, a jest to przekładany piernik holenderski. Wstyd się przyznać, ale powidła kupiłam w sklepie. Swoje dopiero będę smażyć, ale czekam aż śliwki dobrze dojrzeją, bo takie nadają się najlepiej.

Składniki piernika z powidłami

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki miodu (płynnego)
  • tabliczka czekolady deserowej (100 g)
  • 2 jajka
  • łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • po 50 g posiekanych orzechów laskowych i migdałów

Masa:

  • duży kefir
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • słoik powideł śliwkowych

Dekoracja: powidła śliwkowe + płatki migdałowe

piernik holenderski

Robimy piernik holenderski

Jajka utrzeć z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.Czekoladę zetrzeć na tarce, ja posiekałam ją blenderem. Podobnie przygotowałam orzechy (zdjęcia wyżej).

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i rozdrobniona czekoladą, a następnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wymieszać łopatką, a pod koniec dodać orzechy i migdały. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Autorka przepisu radzi, aby ciasto piec w podłużnej formie. Ja upiekłam piernika w szerszej blaszce, ale ostatecznie i tak przecięłam ciasto na połowę. Czyli wyszło na to samo. Czas pieczenia ciasta 60 minut w temp. 160-170° C.

Galaretkę rozpuścić w wodzie – około 1/3 szklanki. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać kefir (ja nie dałam całego), zmiksować, a na końcu wlać ostudzona galaretkę.

Ciasto po upieczeniu ostudzić i przeciąć na 4 blaty. Na pierwszy placek wylać masę z galaretką, przykryć drugim blatem, który należy posmarować powidłami, na kolejny wyłożyć masę, a na ostatni znów powidła. Każdy przełożony blat ciasta, wstawić do lodówki, aby masa nie spłynęła i dopiero, gdy lekko stężeje położyć kolejny placek lekko dociskając.

Wierzch ciasta posmarować powidłami i posypać płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje następnego dnia.

piernik holenderski

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.