Okazjonalna

kotlety z sezamem

Kotlety z sezamem

Jak urozmaicić kotlety z piersi kurczaka? Ja do panierki z bułki dodałam ziarna sezamu.

młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

Od dawna nie mogłam doczekać się aż kupię wiosną młodą kapustę. Ten smak, ta chrupkość… Młoda kapusta jest idealna do…

jak przyrządzić szparagi

Kremowe szparagi z masłem

Zupełnie zapomniałam o wpisie dotyczącym szparagów. Może dlatego, że nie są moim ulubionym smakołykiem? Jednak kupując pierwsze pachnące truskawki nie…

młoda kapusta bigos

Bigos z młodej kapusty

  Dzisiaj ciąg dalszy szaleństw z młodej kapusty. Tym razem przygotowałam bigos z młodej kapusty. Pyszny, lekki i szybko się…

golabki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania duszone w…

No właśnie. W czym? Nie będę owijać w bawełnę i powiem od razu. Gołąbki udusiłam w zupie, ale posłuchajcie od początku. Winiary wysłało nam kilkadziesiąt (żeby nie było, że się sprzedaliśmy za torebkę zupy, to było ich sporo) opakowań z wszelkimi swoimi zupami.

Zadanie było nie lada zagwozdką, ponieważ mieliśmy wymyślić inne zastosowanie zupy! Na pozór prosta konkurencja, jednak przez kilka tygodni siedzieliśmy zupełnie bez pomysłu. Ostatnio przypomniało mi się o „gołąbkach bez zawijania”, które to miałam już jakiś czas temu przygotować, a że oboje jesteśmy smakoszami tego polskiego przysmaku postanowiłam działać.