Kurczak w pomarańczach

Na kurczaka duszonego w pomarańczach miałam ochotę od dawna. Bardzo łatwy przepis znalazłam na opakowaniu cukru trzcinowego. Jego oryginalna nazwa to “Glazurowane nóżki kurczaka”. Sos jest słodki i kwaskowy, ale delikatny. Bardzo lubię kurczaka podanego w ten sposób. Do tego surówka i lubiany przez domowników ryż.

Niezbędne składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego  Dark Muscovado
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól

 

Marynata do kurczaka

Wycisnąć sok z jednej pomarańczy i wymieszać z musztardą i cukrem, aż się rozpuści. Na kurczaku wykonać nacięcia. W moim sklepie nie było podudzi, dlatego kupiłam całe udka i zdjęłam z nich całą skórę. Marynatą zalać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę, a jeszcze lepiej na całą noc.

kurczak w pomarańczach 4

Na patelni rozgrzać olej. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć i każdej strony, następnie zalać marynatą i dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

kurczak w pomarańczach 4

Gdy marynata odparuje, uzupełnić niewielką ilością wody. Doprawić mięso solą i pieprzem. Drugą pomarańczę obrać, tak aby nie było błonek. Pokroić.

kurczak w pomarańczach

Dodać pomarańczę pod koniec duszenia, tak by się podgrzała, ale nie rozpadła. Mięso podawać polane sosem i z kawałkami ciepłych pomarańczy.

kurczak w pomarańczach 4

Moje mięso podałam z ryżem oraz surówką.

kurczak w pomarańczach 4

3 komentarze do wpisu „Kurczak w pomarańczach”

  1. Gdyby u mnie w domu takie rzeczy jadali – zrobiłabym chętnie. A tak muszę sobie poczekać aż pójdę na swoje. Zdziwiło mnie że bez skórki – ja uwielbiam skórke jak jest podsmażona. Mój Piotrek zawsze skórkę ściąga i mi oddaje :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.